DEZVĂLUIRI Cine este senatorul PNL, mâna dreaptă a baronului Căncescu. Contracte pe bandă rulantă din bani publici

În cursul dimineții de luni, procurorii DNA au luat cu asalt sediul Consiliului Județean Brașov și locuința celui care conduce această instituție, baronul PNL, Aristotel Căncescu. Vizați de anchetă ar fi și vicepreședintele CJ Brașov, Mihai Popa, dar și deputatul PC de Brașov, Ion Diniță.

Citește și: UPDATE Percheziții DNA de amploare. Greu al PNL suspectat de corupție/ Deputat, suspect în același dosar

Căncescu, strigat cu apelativul de ”Bebe” de apropiați, conduce deja de 14 ani județul Brașov. Acesta este un fost membru marcant al Partidului Democrat, ce a trecut în 2007 în barca PNL, după venirea în rândurile PDL a celui mai mare adversar politic al său, George Scripcariu.

Căncescu nu este străin de întâlnirile cu procurorii anticorupție. Acesta fost anchetat în trecut pentru evaziune fiscală de către procurorii DNA, pentru modul în care a vândut licenţele de radio pe care le deţinea. Baronul PNL de la Brașov a cumpărat, în 2007, un număr de 24 de licenţe audiovizuale prin intermediul firmei Canet Radio de la alte două firme deţinute de fratele său şi de un apropiat, informează evz.ro. Această tranzacție s-a realizat pentru prețul de 2400 de euro, unul extrem de mic pentru un astfel de produs, conform specialiștilor din domeniu, informează cei de la romanialibera.ro.

Apoi, polician descurcăreț, Căncescu a vândut acţiunile firmei sale pentru 5,9 milioane de euro. De precizat că șeful CJ Brașov s-a aflat într-o situație identică precum cea a lui Iohannis, având un dosar de incompatibilitate, pentru că a făcut parte din conducerea companiei de apă şi canal a Braşovului, în timp ce era preşedintele Consiliului judeţean.

Șoția lui Căncescu, anagajată la o firmă ”de casă”

Foarte interesant de precizat este că firma pe care o administrează soția acestuia, cu un singur angajat, SC Dinoram SRL, a încasat bani chiar de la CJ Brașov, după cum a dezvăluit în trecut jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire. Această firmă este deținută, potrivit celor de la evz, de nașul de căsătorie al familiei Căncescu.

sotie cancescu

Senatorul PNL, Sebastian Grapă, mâna dreaptă a lui Căncescu

În numele promovării turismului, Consiliul Judeţean Braşov a împărţit milioane de euro firmelor apropiaţilor şi subalternilor politici ai preşedintelui Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, potrivit unei investigații evz.ro din 2012. O bună parte din această sumă a fost dată fără licitaţie către firme care au avut legături cu Sebastian Grapă, consilier judeţean PNL, până în 2012, când a devenit senator din partea USL, mai precizează aceeași sursă.

Sebastian Grapă este un luptător vechi pe frontul politic, el a fost iniţial membru PSD, apoi PDL, pentru ca în final să-şi găsească liniştea la sânul lui Căncescu, pardon, în sânul PNL Braşov. În prezent, este senator liberal de Făgăraş. Până să ajungă consilier judeţean la Braşov, în echipa lui Căncescu, Grapă era un politician ca oricare. Între 2008 şi 2012, a dat lovituri grele în afaceri cu banii primăriilor din judeţ sau chiar cu Consiliul Judeţean, unde activa.

Presa locală din Braşov a evaluat sumele încasate de firmele controlate de Grapă la circa 17 milioane de euro. Apoi, o parte din firmele pe care a luat lucrări de construcţii au intrat subit în insolvenţă şi au fost desfiinţate, dezvăluia jurnalistul Silviu Mănăstire, în 2013, în cadrul emisiunii Dosar de politician.

Sarabanda contractelor pe bani publici începe în 2006, când Grapă trece de la PSD la PDL şi intră în graţiile lui Aristotel Căncescu. Primăria comunei Vistea a încheiat contractul de execuţie lucrări cu societatea Distrikem SRL, pentru reabilitarea unui cămin cultural. Banii au venit de la Consiliul Judeţean Braşov, iar Sebastian Grapă ar fi votat alocarea acestora spun sursele de presă, potrivit lui Silviu Mănăstire.

Au urmat zeci de contracte pe acelaşi tipar: reabilitare şcoli şi construirea unui dispensar comunal la Beclean, reabilitarea primăriei comunei Hârseni, reabilitare grădiniţă, amenajare trotuare în comună Mândra, reabilitare cămin şi grădiniţă în comună Recea, modernizarea şcolii şi grădiniţei din comună Sinca Nouă, construirea unei baze sportive, numeroase reabilitări de drumuri judeţene, un centru rezidențial pentru persoane vârstnice, un centru de informare turistică la Săcele, alte cinci puncte de informare turistică în judeţ, un centru de locuințe pentru rromi. Un alt contract bănos a fost cel de întreţinere a spatiilor verzi în oraşul Făgăraş. Banii, în mare parte, au venit de la acelaşi consiliu judeţean condus de şeful lui Grapă, mai precizează jurnalistul de investigații.

Interesant este că, în 2010, Prefectura Braşov a făcut o plângere către Agenţia Naţională de Integritate, în care sunt precizate contractele publice pe care Sebastian Grapă şi rudele sale le-au câştigat la Consiliul Judeţean. Oficial, Grapă nu a fost pus sub acuzare pentru conflict de interese. Presa locală a mai relatat că împotriva senatorului s-ar efecuta cercetări penale. La fel, oficial, Grapă este curat ca lacrima, mai precizează jurnalistul  Silviu Mănăstire.

Aproximativ 3,9 milioane de lei a avut de încasat Sebastian Grapă din falimentul fostelor sale firme, fără să consemneze sumele în declaraţiile de avere, informează evz.ro.

Întrebat de reporterii Evenimentul Zilei de ce nu a trecut în declarațiile de avere contractele din bani publici, pe care le-a avut în perioada 2006- 2010, actualul senator PNL, Sebastian Grapă, a oferit următorul răspuns: „Nu ştiam că trebuie să consemnez sumele pe care le aveam de încasat de pe urma lichidării fi rmelor în declaraţia de avere. Nu am ştiut de rubrica aceasta, aflu acum asta, de la dumneavoastră.”

Sebastian Grapă este și vicepreședinte al PNL Brașov, organizație condusă de Aristotel Căncescu.

Concluzia pe scurt este aceea că așa arată România, în realitate. Interesant este că cu astfel de lideri politici, prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, încearcă să își promoveze sloganul ”lege, nu hoție” și ”România lucrului bine făcut.”

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: