Contractul social , de la seductie la abandon!

Pe vremuri oamenii incheiau o intelegere cu o strangere de mana. Cuvantul dat avea o valoare mai mare decat stampilele de astazi si cele cateva semnaturi care valideaza intelegerile dintre beneficiar si furnizor. Stampilele se pot falsifica, semnaturile asisderea, iar semnaturile electronice sunt la mana hakerilor. Iar daca totul este autentic, avocatii intra in joc.

Fenomenul cel mai ingrijorator il reprezinta analfabetismul functional al beneficiarilor in aceste relatii contractuale. Oamenii lipsiti de educatia de baza in domeniul economic, de drept civil si mai ales de elementare cunostinte de gramatica aplicata,reprezinta segmentul cel mai vulnerabil. Entitatile private beneficiare de resurse financiare mari au  armate de avocati care sa le protejeze interesele.Cetaneanul protejat de Ce sau Cine?

Cetateanul ar trebui sa fie protejat in primul rand, prin structurarea continuturilor programelor de educatie obligatorie si gratuita de care beneficiaza ca elev, in  functie de legislatia societatii globale ,competitive in care va activa ca adult. Este mult mai important sa-I invatam pe copii cum se redacteaza o cerere, cum se citeste un contract , unde se gasesc informatii despre legislatia intr-un anumit domeniu decat o analiza a unei strofe de poezie. Revolta formulta de un mare poet ,ce manuieste magistral metafora este normal sa faca parte din educatia de calitate a unei generatii.

Din nefericire asta nu-l ajuta pe tanarul adult in fata ghiseului  cand reclama o incarcare a facturilor furnizorului de telefonie mobila, care a introdus subtil in contract pe “si” in loc de “sau”. Convergenta sirurilor este importanta pentru viitorii specialisti in tehnologiile neconventionale. Procentele si regula de trei simpla sunt insa cunostintele de baza necesare pentru a evalua corect extrasul de cont de la banca, dobanda la creditul de consum sau dobanda la comisioanele de 2 lei pe care banca le-a perceput fara a fi in contractul pe care beneficiarul nu l-a citit atent inainte de a-l semna.

Cetateanul intr-un stat de drept este protejat printr-o justitie asigurata de magistrati competenti si impartiali. Competentele sunt si ele rezultatul educatiei de specialitate.

Rezultatele recente de la prima proba de admitere in magistratura cand 90% din concurenti nu au luat note de trecere nu ne ajuta sa fim prea optimisti. La cata dreptate poate sa spere un cetatean uitat pe un aeroport ,un turist ramas fara cazare dupa ce o agentie fantoma i-a incasat banii si a intrat in insolventa, vecinul unui descurcaret cu relatii la primarie care i-a intrat pe proprietate, salariatul pentru care angajatorul a “uitat’ sa plateasca CAS-ul inainte de a-l concedia,pensionarul caruia niste functionari cu diplome incerte i-au calculat gresit pensia ,contribuabilul care se trezeste cu o proprire pentru o restanta imaginara si lista poate continua la nesfarsit! De la incompetenta la coruptie este doar un pas. De la coruptie la dictatura ,o jumatate de nas.

A treia dimensiune a vulnerabilitatii cetatenului lumii globale si cea mai periculoasa pentru viitorul omenirii o reprezinta analfabetismul functional al semnatarilor  Contractului Social. Jean-Jacques Rousseau propunea acest contract social argumentand ca nu exista libertate decat in contextul suveranitatii poporului,indivizibila si inalienabila. Tot el recunoaste insa ca poporul nu stie de multe ori ceea ce doreste. Votul reprezinta un contract de mandat prin care TU delegi o alta persoana sa decida in numele tau reglementarile pe care ulterior te angajezi prin acelasi contract ca le vei respecta neconditionat. Semnand prin vot contractul accepti si actele aditionale pe care mandatarul le va semna in numele tau.

Daca nu sti ce vrei exista riscul sa patesti la fel ca atunci cand ai semnat un contract pagubos cu banca dupa ce ofiterul de cont te-a incantat cu promisiuni desarte.Chiar mai rau.Pentru ca nu mai ai caile de atac in justitie direct ,doar prin aceiasi mandatari care te-au pacalit.In ecuatia democratiei modene apare un element nou ,dupa prima mare criza economica din anii 80.

Este vorba de moralitate (1).Contractele au prevederi,drepturi si responsabilitati.Morala este dificil de cuantificat.Morala are o mare doza de subiectivitate si argumentele in definirea ei depend de nivelul de educatie si cunoastere al majoritatii.Recenta criza din Ukraina cu implicatile ei in economie arata cat de fragila este granita dintre moral si imoral in reactile natiunilor lumii si/sau ale elitei financiare fata de moralitatea sau imoralitatea actiunilor Rusiei de “protejare” a “dorintei populare’ in estul Ukrainei.In modelul lui Gauthier pentru contractul social,INCREDEREA,RATIONALITATEA si INTERESUL PROPRIU sunt elementele care garanteaza respectarea acestui contract de catre semnatarii ei.

Interesul propriu nu este o problema  pentru semnatarii contractului social in Romania, increderea este emotionala si mai putin rezultatul  unei RATIONALITATI construite de un proces de educatie de proasta calitate.In rest:

“Între ratiune si cer se afla imensa baricada a vidului.”- Vasile Ghica

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL