DOCUMENT – UDMR vrea să scoată drapelul României din Ținutul Secuiesc

UDMR  a lucrat în ultimele luni la un proiect de autonomie care urmează să fie prezentat public de candidatul Uniunii la prezidențiale, Kelemen Hunor. Proiectul propune o formă radicală de autonomie pe criterii etnice, cu limba maghiara recunoscuta oficial, cu simboluri și cu instituții proprii pentru așa numitul Tinut Secuiesc, format din județele Covasna, Harghita și Mureș.

Astfel, potrivit proiectului, Ținutul Secuiesc ”se constituie ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut, cuprinzand unitati administrative din judetele Covasna, Harghita si Mures”.

Citește documentul INTEGRAL AICI.

De asemenea, conform documentului, cele trei județe ar urma să aibă stemă și steag nou ”aprobate de consiliul regional, respectiv consiliile judetene”.

”Organele regiunii sunt: consiliul regional si executivul regional. Consiliul regional este compus din 77 de membri alesi prin vot universal si direct pe teritoriul Tinutului Secuiesc. (…) In domeniile normative care nu sunt de competenta regiunii dar care reprezinta interes special pentru acesta, consiliul regional poate vota proiecte de acte normative. Acestea vor fi trimise de catre presedinte Guvernului Romaniei pentru a fi prezentate in Parlament. Un exemplar din proiect va fi trimis prefectului regiunii”, se arată în document.

Totodată, UMDR vrea ca Executivul regional să aibă sediul la Miercurea Ciuc, cu un președinte care să participe la ședințele de Guvern în care sunt tratate problemele ce privesc Ținutul Secuiesc.

”Presedintele regiunii conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale de nivel regional din Tinutul Secuiesc. Presedintele regiunii repartizeaza parte dintre atributiile executive membrilor executivului regional prin decret publicat in buletinul oficial al regiunii.
Executivul regional este organ executiv al regiunii, avand urmatoarele competente:

a) elaborarea normelor de aplicare a actelor normative adoptate de consiliul regional;

b) activitate administrativa in problemele de interes regional;

c) administrarea patrimoniului regional, controlul gestiunii banilor publici regionali, a serviciilor publice regionale, alte atributii ce ii sunt conferite de prezenta lege sau alte acte normative;

d) adoptarea de masuri urgente din competenta consiliului regional sub rezerva supunerii ratificarii acestuia la prima reuniune”, se mai arată în documentul prezentat de jurnaliștii de la Hotnews.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: