Cetățenii, alarmați de „explozii” deasupra Constanței. Aviația militară face zboruri de instrucție deasupra Dobrogei

Ministerul Apărării Naţionale informează că, joi seara, au fost efectuate zboruri de instrucţie de către aviaţia militară deasupra Dobrogei.

Sursa citată precizează că „zborurile au fost de antrenament şi nu s-au executat niciun fel de trageri”, în contextul în care mai multe persoane din zonă au sunat la numărul de urgenţă 112 şi au semnalat aeronave şi aşa-numite „explozii” pe care le-ar fi văzut sau auzit, scrie Agerpres.

Cel mai probabil, cetăţenii care s-au alarmat cu privire la aceste zboruri au observat efectul produs de trecerea aeronavelor de la zborul subsonic la cel supersonic, aşa-numitul ‘boom sonic’. Aeronavele militare au executat zborurile de instruire cu respectarea strictă a regulilor referitoare la înălţimile minime permise la survolarea zonelor locuite”, punctează MApN.

Începând de miercuri, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale au impus restricţii suplimentare de zbor în spaţiul aerian limitrof graniţei cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina şi Galaţi, pe o adâncime de 20 – 30 de kilometri în interiorul spaţiului aerian naţional, până la înălţimea de 4.000 de metri.

În aceste zone restricţionate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepţia aeronavelor de stat (inclusiv SMURD şi aeronavele aflate în situaţii de urgenţă).

Pe fondul intensificării atacurilor ruseşti asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricţiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spaţiului aerian”, precizează MApN, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Notificarea privind suplimentarea restricţiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) – a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autorităţile aeronautice competente civile şi militare, informează Ministerul Apărării.

De asemenea, MApN arată că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate.

Citește mai mult pe www.adevarul.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL