Craiova: candidații care vor să o învingă pe Olguța Vasilescu la alegerile locale

Claudiu Manda
Sursa foto: Olguta Vasilescu (Epoch Times România)

Alegerile locale din Craiova vor fi sub influența unui PSD care domină atât primăria, dar și Consiliul Județean Dolj. PNL este principalul adversar care vrea să o învingă pe Olguța Vasilescu, actualul primar din Craiova. Lupta dintre PSD și PNL va fi una foarte strânsă, iar atacurile între candidați devin tot mai dure pe măsură ce ne apropiem de ziua votului.

Olguța Vasilescu și PSD

Olguța Vasilescu este unul dintre liderii PSD cu cea mai mare influență și vrea al treilea mandat la Primăria Craiova. Însă diferența dintre PSD și PNL este una mică, iar actualul primar va trebui să muncească mai mult pentru a se asigura că rămâne pe fotoliul din primărie.

La alegerile locale din 2020, Olguța Vasilescu a câștigat cu 34%, cu doar 5 procente în fața candidatului PNL. Aceasta rămâne un politician controversat, iar mandatul din ultimii ani nu i-a adus rezultate remarcabile pentru Craiova. Administrația Vasilescu este celebră mai ales pentru târgurile de Crăciun și concerte decât pentru investiții majore care să transforme orașul.

PSD deține și funcția de președinte al Consiliului Județean. Cosmin Vasile, membru PSD de peste 20 de ani, controlează județul Dolj și va candida, pe 9 iunie, pentru un nou mandat de președinte CJ.

PNL, din nou cu Nicolae Giugea

PNL îl va trimite, din nou, pe Nicolae Giugea să candideze împotriva Olguței Vasilescu. Giugea este deputat din 2016 și în 2011 a fost inclusiv prefect al județului Dolj. În 2020, deputatul PNL a fost aproape să o învingă pe Olguța Vasilescu, însă în 2024 va avea o campanie mai dificilă, deoarece va lupta cu un primar în funcție.

În ultimii ani, Nicolae Giugea o criticat-o mereu pe Olguța Vasilescu, iar în urmă cu câteva zile, deputatul a criticat și administrația PSD din Craiova. De asemenea, liberalul acuză că Olguța a pus niște bannere și reclame online cu Rareș Bogdan alături de liderii PSD pentru a transmite ideea că PNL o susține pe Olguța. Giugea precizează că la Dolj nu există nicio alianță între cele două partide.

„Disperare, numele tău e Olguța Vasilescu! Văzând ultimele sondaje de opinie, care arată că în Craiova oamenii s-au săturat de minciunile și circul pe care îl face de când este în politică, doamna (încă) primar, a ieșit la cerșit voturi de la electoratul liberal. (…) În online și pe panourile din oraș a început să se promoveze alături de europarlamentarul liberal Rares Bogdan, încercând să acrediteze ideea că acesta ar susține-o în campania electorală.
Totul este O MARE MINCIUNĂ”, scrie Giugea.

Nicolae Giugea, sursa foto: Nicolae Giugea

Situația este mai complicată pentru Nicușor Roșca, candidatul PNL pentru funcția de președinte CJ Dolj. Roșca a demisionat, în urmă cu o săptămână, din funcția de subprefect de Dolj pentru a intra în campania electorală.

Roșca a absolvit Facultatea de Horticultură și are un master inclusiv la SNSPA. Timp de mai mulți ani a fost director executiv adjunct la Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură Dolj, apoi între 2020 și 2022 a fost prefect de Dolj. După instalarea guvernului Ciolacu a devenit subprefect. Nicușor Roșca, fără experiență în administrația locală, va trebui să lupte cu Cosmin Vasile, actualul președinte al Consiliului Județean Dolj.

Emilia Neagu candidează cu Dreapta Unită

Emilia Neagu va candida cu USR, la alegerile locale din Craiova, pentru funcția de primar. Chiar dacă a criticat-o insistent pe Olguța Vasilescu, Emilia Neagu are șanse foarte mici la victorie deoarece nu are parte de suficientă vizibilitate. Aceasta s-a înscris în USR abia în ianuarie 2024, cu câteva zile înainte ca partidul să desemneze candidatul pentru Primăria Craiova.

Recent, Neagu a fost acuzată de înșelăciune de fostul fotbalist Silvian Cristescu. De asemenea, aceasta a mai avut și un proces în care a fost acuzată de defăimare.

„Fură și minte cum respiră. M-a tâlhărit de vreo juma de milion de euro, mi-e frică de ea”, a spus Silvian Cristescu despre Emilia Neagu.

Pentru funcția de președinte CJ Dolj va candida Cezar Drăgoescu, președintele USR Dolj. Din 2020, acesta este consilier local în Craiova. Un politician lipsit de notorietate chiar și pe plan local, chiar dacă conduce organizația județeană USR.

Olguța Vasilescu și Emilia Neagu
Olguța Vasilescu și Emilia Neagu / sursa: colaj

 AUR recrutează din PNL

Marian Vasile, fost consilier local PNL, va fi candidatul AUR la Primăria Craiova. Vasile a fost exclus din PNL chiar la început de 2024, iar George Simion i-a dat oportunitatea să candideze la alegerile locale din Craiova. În trecut, acesta a deținut și funcția de președinte PNL Craiova.

Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Dolj va candida Ringo Dămureanu, deputat AUR din 2020. În urmă cu mai mulți ani, Ringo Dămureanu a fost condamnat cu amendă penală pentru lovire. Acesta a avut mai multe scandaluri în Craiova și în Parlament. Anul trecut, deputatul AUR preciza că fiul său fusese bătut în Craiova.

Marian Vasile, sursa foto: Marian Vasile

Senatorul Poteraș vrea la Primărie

Cosmin Poteraș, senator REPER, va candida și el la alegerile locale din Craiova. Acesta vrea să devină primar, însă partidul său nu-l poate ajuta. Un rezultat foarte bun pentru REPER va fi intrarea în Consiliul Local, dacă vor ajunge la cel puțin 5%. Cosmin Poteraș a fost ales, în 2020, pe listele USRPLUS, iar ulterior l-a urmat pe Dacian Cioloș în noul partid.

Cosmin Poteraș
Cosmin Poteraș / sursa: captură foto

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: