Cristoiu: Deși vrea comasarea alegerilor, PSD joacă teatrul dezinteresatului în dauna PNL

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ion Cristoiu, publicist și scriitor, este de părere că, deși vrea comasarea alegerilor, PSD joacă teatrul dezinteresatului în dauna PNL.

Redăm mai jos, integral, articolul semnat de Ion Cristoiu pe canal33.r0

1. Conducerea PNL i-a dat mandat lui Nicolae Ciucă să discute în Coaliție comasarea europarlamentarelor cu localele. Asta deși PSD lasă impresia pe toate drumurile că nu e încîntat de o asemenea decizie.

Despre crima împotriva democrației românești care ar fi comasarea celor două feluri net diferite de alegeri, am mai scris și am mai vorbit. Invocarea exemplelor irlandez și belgian de Marcel Ciolacu în efortul de a ne convinge că șmecheria e practicată și de case mai mari ține de năravul politrucului român de a apela slugarnic la exemplul dat de stăpîni. Din faptul că și alții procedează la fel nu rezultă că e corect să procedăm și noi la comasarea celor două feluri de alegeri. Dacă Stăpînii își bat nevestele nu înseamnă că și slugile pot face la fel. Nu știu cum primesc cetățenii din alte țări comasarea europarlamentarelor cu localele. Din punctul nostru de vedere, pentru democrația românească, aflată la început de drum, ar fi un dezastru.. În mai multe rînduri m-am ridicat împotriva oricărei tentative politruciste de a schimba calendarul alegerilor din acest an. Am adus drept argument adevărul că alegerile sînt unul dintre momente prin care democrația se confirmă în ochii cetățenilor. După un anume timp (patru ani, de regulă, la noi), cetățenii simt, în fine, că sînt importanți. Au în mîini cea mai teribilă armă din confruntarea lor cu politicienii: votul.

Asta le dă încredere în propriile forțe, dar și în democrație. Orice tentativă de a umbla la calendarul alegerilor apare în România lui 2024 ca un truc prin care un partid vrea să cîștige modificînd regulile jocului. În cazul de față, cel al comasării europarlamentarelor cu localele, partidul care încearcă acest truc e PNL. Stîngaci argumentată, lansată înainte de a avea certitudinea unui accept din partea PSD, inițiativa a adîncit imaginea unui partid în degringoladă, îngrozit de perspectiva unui eșec la europarlamentare, în stare de orice (inclusiv de o crimă împotriva democrației) pentru a evita înfrîngerea. E mai mult decît interesant că PSD, deși mai avantajat decît PNL de comasare joacă teatrul șederii deoparte.

De ce ? Răspunsul ni-l dă decizia conducerii PNL de a merge mai departe cu inițiativa.

Se pare că Bruxellesul nu numai că nu se opune, dar mai mult a indicat discret comasarea.

Partidele tradiționale care se pretind a deține monopolul democrației sînt în stare de orice ca să nu piardă ciolanul puterii în UE la europarlamentarele de anul acesta.

PSD, care știe că pînă la urmă se va decide comasarea, joacă cu talent.

Pînă la urmă interesul partidului pentru comasare se va îndeplini.

Da, dar cu pagube minore electoral, față de cele ale PNL, majore.

2. Premierul Marcel Ciolacu va cere oficial Ucrainei și Moldovei să spună de ce George Simion are interdicție de intrare în cele două țări.
Stupefianta decizie a premierului urmează cererii de tip delirant a rectorului SNSPA Remus Pricopie, fost ministru PSD-ist, de scoatere în afara Legii a partidului AUR pe motiv că acesta e dirijat de serviciile secrete rusești.

Gestul celui care conduce o universitate de stat specializată în formarea funcționarilor public, depășește cu mult hotarele seriozității academice prăbușind SNSPA pe teritoriul teoriilor conspiraților de maidan. Prin ce diferă teoria AUR – agent al rușilor- de teoria PNL sau PSD – partid vîndut americanilor? O teorie susținută de cineva care se intitulează prof. univ. dr. încălcînd pînă și legile bunului simț. Cum să dovedești că un cetățean e agent al unui serviciu secret străin? Că un profesor universitar o poate lua razna din proprie inițiativă sau din interes mai poate fi înțeles.

De neînțeles rămîne însă prestația lui Marcel Ciolacu. Fie și ca simplu cetățean, d-apoi ca premier, el știe că o acuzație precum cea de colaborator cu un serviciu secret străin nu poate fi dovedită nici dacă ar fi evidentă. Pe vremea regimului Iliescu s-au dus campanii spectaculoase cu teza Iliescu KGB. Nici azi n-a fost confirmată acuzația. După părerea mea falsă. Dar chiar adevărată să fi fost ce serviciu secret din lume își dezvăluie secretele așa nitam-nisam?

De neînțeles la un om normal, prestația lui Marcel Ciolacu e de înțeles la un politician. Președintele PSD are un interes uriaș în creșterea AUR în sondaje. Prin tot ce face împotriva AUR, el contribuie la creșterea AUR în sondaje. Un AUR crescut în sondaje îi dă lui Marcel Ciolacu șansa de a se prezenta la Bruxelles ca ultim apărător al democrației împotriva fascismului. A fascismului reprezentat – în viziunea lui Marcel Ciolacu – de AUR.

Și cîte nu se pot obține de la Bruxelles cu o asemenea poziție slugarnică?

3. Printr-un gest decis, Gabriela Firea s-a impus drept candidat al PSD la primăria Capitalei împotriva voinței lui Marcel Ciolacu.
Nu întîmplător Gabriela Firea s-a autoprezentat în chip pitoresc drept candidatul deocamdată. Față de ea, Marcel Ciolacu a practicat cunoscutu-i joc de glezne. Nu s-a opus fățiș candidaturii. Dar, mai ales, n-a propus pe altcineva, sperînd că Gabriela Firea, simțindu-se nedorită, va renunța. Gabriela Firea a profitat de asta și și-a impus candidatura. Sunt curios cum va ieși Ciolacu din încurcătura asta.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL