CSM a sesizat Inspecţia Judiciară: „Afirmațiile lui Drulă afectează în mod grav independenţa procurorilor”

catalin drula
Sursa foto: Catalin Drula

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară „pentru efectuarea de verificări, în vederea apărării independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor” în urma afirmaţiilor critice ale preşedintelui USR, Cătălin Drulă, privind ancheta deschisă de DNA în cazul achiziţiei vaccinurilor anti-COVID.

CSM anunță că afirmaţile lui Drulă  au depășit limitele libertăţii de exprimare, fiind astfel afectată independenţa procurorilor.

Drulă poate ”denatura impresia publicului”

Liderul USR Cătălin Drulă a susţinut, într-o emisiune televizată, că ancheta DNA privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID, în care sunt cercetaţi doi foşi miniştri USR ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, este un ”malpraxis judiciar”, lucru care în opinia procurorilor pot „denatura impresia publicului”.

„Nu se potriveşte nimic în această poveste. E cel mai mare malpraxis judiciar pe care l-am văzut de când sunt în politică. E un dosar… nu înţeleg de unde vine, despre unele dintre ele a scris şi presa. Înţeleg că dl procuror de acolo are convingeri antivacciniste, a susţinut Drulă, la B1 Tv.

Comunicatul oficial al procurorilor CSM

Secţia pentru procurori reclamă că afirmațiile publice ale lui  Drulă sunt de natură a intimida şi afecta grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare.

„Analizând opiniile exprimate în cadrul unei emisiuni televizate de domnul parlamentar Drulă Cătălin, transmise în direct pe un post tv, din perspectiva compatibilităţii acestora cu libertatea de exprimare, Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că au fost depăşite limitele menţionate în jurisprudenţa Curţii (Curţii Europene a Drepturilor Omului – CEDO – n.r.), fiind afectată independenţa procurorilor. Secţia pentru procurori constată că afirmaţiile transmise, formulate într-o modalitate agresivă, fără bază factuală, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public, sunt de natură a intimida şi afecta grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare. Prin urmare, deşi se admite preocuparea legitimă a liderilor politici de natură a contribui la dezbaterea asupra funcţionării justiţiei, Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că remarcile proferate, lipsite de suport probator, cu conotaţii grave, depăşesc limitele unor critici admisibile şi constituie, în mod evident, elemente de natură a afecta autoritatea de care magistraţii ar trebui să se bucure în exercitarea funcţiei, cu amplificarea, totodată, a nemulţumirii justiţiabililor şi a lezării considerabile a Ministerului Public”, se arată în Hotărârea nr. 1503 emisă de Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

„În acest context apare ca imperativă respectarea separaţiei şi echilibrului puterilor în stat în cadrul dezbaterii publice, ce trebuie abordată în mod echilibrat şi cu responsabilitatea necesară garantării independenţei procurorilor, în vederea creşterii şi consolidării încrederii societăţii în actul de justiţie”, precizează hotărârea Secţiei de procurori.

Reprezentanţii procurorilor apreciază, totodată, că susţinerile lui Cătălin Drulă „tind să contureze impresia negativă asupra sistemului de justiţie din România şi să influenţeze opinia publică”.
Ei cataloghează afirmaţiile politicianului privind „cel mai mare malpraxis judiciar” şi un „atac politic” al DNA drept „deosebit de grave”, procurorii considerând că acestea pot „denatura impresia publicului”.
„Secţia apreciază că, prin maniera în care au fost făcute alegaţiile defăimătoare la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie se sporeşte percepţia negativă a populaţiei în ceea ce priveşte activitatea acestei structuri specializate”. Maniera în care au fost făcute afirmaţiile publice de către domnul parlamentar Drulă Cătălin (…) fără a fi prezentate minime dovezi în acest sens, reprezintă o depăşire gravă a libertăţii de exprimare, chiar şi luând în calcul exagerările permise în mod obişnuit unei persoane publice, precum un reprezentant al Parlamentului. Raportat la întregul context factual al situaţiei, se constată că se conturează cadrul unei ameninţări grave la adresa independenţei procurorilor, ducând la discreditarea modului de funcţionare a Ministerului Public în ansamblul său şi compromiterea, din punct de vedere profesional şi oral, a corpului procurorilor, modalitatea de exprimare generând un dubiu greu de înlăturat cu privire la independenţa acestora. Afirmaţiile antemenţionate depăşesc limitele unor critici admisibile şi constituie, în mod evident, elemente de natură a afecta autoritatea de care procurorii trebuie să se bucure în exercitarea funcţiei, prin acreditarea ideii că ativitatea d eurmărire penală este aservită unor scopuri politice”, se mai arată în raport.

Secţia pentru Procurori a CSM mai arată că regulile aplicabile oficialilor în comunicarea publică sunt diferite faţă de cele care se aplică jurnaliştilor sau altor persoane fizice, în aceste ultime situaţii „fiind permisă o anumită doză de exagerare”.

„În ceea ce priveşte poziţia publică a domnului Drulă Cătălin, Secţia constată că lipseşte diligenţa de care un membru al puterii legislative trebuie să dea dovadă în lumina necesităţii respectării principiului separaţiei puterilor în stat”., se arată în hotărâre.

Documentul remarcă la Drulă „o acţiune intenţionată de defăimare” a activităţii de urmărire penală derulate de DNA şi susţine că afirmaţiile acestuia, „chiar dacă ar reprezenta strict opinia sa personală, sunt de o gravitate deosebită în sine”.

„Secţia apreciază că domnul parlamentar şi-a exprimat opinia într-un mod neetic şi nereal în scopul de a discredita activitatea Ministerului Public şi, implicit, a sistemului de justiţie din România” şi anunţă că „va dispune apărarea independenţei procurorilor din cadrul DNA faţă de afirmaţiile făcute de domnul Parlamentar Cătălin Drulă”.

Hotărârea Secţiei pentru Procurori a CSM a fost adoptată cu unanimitate.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL