Dosar Crevedia: Parchetul General pune sechestru pe averea patronilor stației GPL

sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Cei doi patroni ai staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, au fost duşi miercuri în instanţă, cu propunere de arestare preventivă, ei fiind acuzaţi de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, arată AGERPRES.

Tot miercuri, Parchetul General a anunţat că a pus sechestru pe zeci de case şi conturi bancare aparţinând celor doi patroni ai firmei care deţineau staţia GPL din Crevedia. De asemenea, 16 persoane care au suferit pagube în urma exploziilor s-au constituit părţi civile în dosar pentru a putea fi despăgubite.

Astfel, în cazul firmei Flagas SRL a fost instituit sechestru pe mai multe imobile: 5 în judeţul Botoşani, 4 în judeţul Călăraşi, 28 în judeţul Dâmboviţa, 6 în judeţul Giurgiu, 19 în judeţul Ilfov, unul în judeţul Olt.

De asemenea, a fost pus sechestru pe un imobil situat în Bucureşti şi 7 conturi bancare ce aparţin unuia dintre patroni, respectiv 7 imobile situate în Bucureşti şi 8 conturi bancare, în cazul celui de-al doilea inculpat.

În referatul cu propunere de luare a măsurii arestării preventive s-a reţinut că cei doi patroni, pe o perioadă îndelungată de timp, de cel puţin 3 ani, în mod sistematic, au promovat în cadrul firmei „o politică de funcţionare grefată pe încălcarea repetat a dispoziţiilor legale privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL”.

„Toate aceste operaţiuni au fost efectuate în scop pecuniar, în pofida deciziilor de ordin administrativ aplicate de autorităţile publice cu atribuţii de supraveghere şi control în materie şi abdicând de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfăşurarea acestei activităţi. Faptele descrise au avut drept consecinţă decesul a 5 persoane, vătămarea corporală a altor 54 persoane, 6 case distruse total, 77 case distruse parţial, alte distrugeri materiale semnificative – autospeciale ale echipelor de intervenţie, echipamente de intervenţie, bunuri materiale ale cetăţenilor pe o rază de aproximativ 1 km”, spun procurorii.

În timpul anchetei au fost audiate, în calitate de persoane vătămate, 16 persoane care au suferit pagube materiale şi morale în urma exploziilor şi care au precizat că se constituie părţi civile în dosar. Totodată, 22 persoane au fost audiate în calitate de martori.

Ionuţ Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, suspendat din PSD.

Doldurea şi Stângă sunt acţionarii firmei Flagas SRL, care deţine staţia GPL de la Crevedia, unde s-au produs explozii săptămâna trecută, soldate cu cinci decese şi aproximativ 50 de oameni răniţi, printre care şi mulţi pompieri. De asemenea, zeci de case din apropierea staţiei GPL au fost distruse. Tragedia a avut loc în timp ce era efectuat un transfer de gaz între două cisterne.

Staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL