Horia Colibăşanu a urcat pe al zecelea vârf de peste 8.000 de metri

Horia Colibăşanu
Horia Colibăşanu/Sursa: Facebook

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a urcat, sâmbătă, pe vârful Broad Peak, de 8.051 de metri, acesta fiind cel de-al zecelea vârf de peste 8.000 de metri pe care îl atinge.

Potrivit unui comunicat de presă, de sâmbătă, transmis de reprezentanţii alpinistului, la 11:17 (ora României), sportivul român a reuşit să urce pe vârful Broad Peak, al 12-lea munte ca înălţime de pe planetă, fără oxigen suplimentar şi fără ajutor din partea şerpaşilor.

”Sunt pe vârf la 8.051 de metri. A fost o ascensiune epuizantă de 12 ore. O creastă foarte lungă. Foarte greu vârful, pentru că nu ştiam care din vârfurile de creastă era, de fapt, vârful propriu-zis. Am urcat, sunt obosit, vreau să încep coborârea cât mai repede şi sper să ajung cât mai repede în tabăra de bază. Toate cele bune, de aici de la 8051 de metri!”, a transmis Horia Colibăşanu, chiar din vârf prin telefonul-satelit.

Sportivul român a plecat în Expediţia Broad Peak pe 25 iunie. Pe 7 iulie, se afla deja în Tabăra 1 a Broad Peak, la 5.600 de metri altitudine, alături de alpinistul austriac Lukas Worle, pe care l-a întâlnit în tabăra de bază. Pe 13 iulie, cei doi au ajuns în Tabăra 3, ultimul punct intermediar înainte de vârf.

Horia Colibăşanu îşi trece în palmares al de-al zecelea ”optmiar” din cei 14 ai planetei. După 20 de ani, s-a întors în Pakistan, acolo, unde în 2004, a început ascensiunile sale la mare altitudine, cu reuşita pe K2 (8611 m), al doilea vârf ca înălţime de pe Terra.

“Expediţia Broad Peak” face parte din proiectul lui Horia Colibăşanu de a atinge cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri ale planetei. A urcat deja toţi cei opt “optmiari” din Nepal. Cel mai recent, Kangchenjunga, chiar anul trecut, fiind o premieră pentru alpinismul românesc.

Broad Peak, numit K3 în trecut, se află în Masivul Karakorum, munţii Gasherbrum, la graniţa dintre Pakistan şi China. La nord, este despărţit de K2 prin gheţarul Godwin-Austen. Denumirea lui vine de la creasta lungă şi uniformă.

Broad Peak a fost escaladat prima oară într-o expediţie austriacă din 1957 de Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger şi Hermann Buhl.

Expediţia “Broad Peak 2023” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timişoara, afiliat la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă. Clubul derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internaţional.

De-a lungul carierei, Horia Colibăşanu a participat la 24 de expediţii internaţionale, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu nouă “optmiari” urcaţi. Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2 şi Dhaulagiri, doi dintre cei mai periculoşi cinci munţi din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei şi cu “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume.

În 2017 a primit cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele României: Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler. De asemenea, este cetăţean de onoare al oraşelor Timişoara şi Slatina.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: