Justiţia britanică: Inteligenţa artificială nu poate fi declarată ca inventatoare într-o cerere de brevet

Sursa foto: Unsplash

Inteligenţa artificială nu poate fi declarată ca inventatoare într-o cerere de brevet, a hotărât miercuri cea mai înaltă instanţă din Marea Britanie, într-o decizie care ar putea avea un impact semnificativ pe măsură ce instrumentele de AI sunt tot mai utilizate, transmite CNBC.

Cazul are legătură cu două cereri de brevet depuse de Stephen Thaler în 2018, una pentru o formă de ambalaj alimentar şi una pentru un tip de lumină intermitentă.

În loc să se declare inventator, şi-a numit aparatul AI, numit ”DABUS”. Apoi a afirmat că dreptul personal la brevete este ”proprietatea maşinii de creativitate ‘DABUS’”.

Oficiul de Proprietate Intelectuală din Regatul Unit a răspuns iniţial că nu a respectat prevederile privind brevetele, care cer ca o persoană să fie declarată ca inventatoare şi pentru o descriere a modului în care drepturile sale de proprietate au derivat de la acea persoană (în acest caz AI).

Thaler a contestat decizia şi a susţinut că a îndeplinit toate cerinţele din legislaţia privind brevetele din 1977, care a fost respinsă.

El a făcut recursuri suplimentare la Înalta Curte şi la Curtea de Apel din Regatul Unit, dar ambele i-au respins cererea, negând că AI ar putea fi listată ca inventator.

În hotărârea sa de miercuri, Curtea Supremă a declarat că nu se pronunţă cu privire la întrebarea generală dacă progresele tehnice create de instrumentele şi maşinile alimentate cu inteligenţă artificială ar trebui să fie brevetabile sau dacă sensul termenului ”inventator” ar trebui extins.

Cu toate acestea, a constatat că, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind brevetele, ”inventatorul” specificat trebuie să fie ”o persoană fizică”.

De asemenea, a respins afirmaţia lui Thaler că ”el avea totuşi dreptul să depună cereri şi să obţină acordarea de brevete pentru invenţiile descrise şi dezvăluite în fiecare dintre cereri, pe baza dreptului său de proprietate asupra DABUS”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: