Bogdan Stoica: Acum a fost Mafia Proștilor. Ce facem când vin profesioniștii?

Bogdan Stoica

Am citit de două ori știrile privind mafia deșeurilor recent destructurată și de fiecare dată am rămas cu senzația că mă întorc în copilărie. Știi tu, când erai rugat să tragi de deget pe cineva și imediat ajungeai de râsul grupului.

Marii mafioți pe care i-ai văzut la știri că aduceau deșeuri din Italia erau niște nimeni. Niște amatori care au reușit să se prindă abia în 2023 că în Vămile românești nu e nici un comisar de mediu  în weekend-uri, iar noaptea vameșii nu prea au chef de controlat mașini sau acte. Și ghici ce? Au început să aducă TIR-uri pline cu deșeuri în nopțile de weekend.

Cam un milion de euro au produs acești juniori ai combinațiilor, cu doar 50 de curse Italia-România. Luau deșeuri de acolo, își asumau reciclarea și încasau o pălărie de bani, dar nu le reciclau, ci le aduceau aici ca materii prime și plăteau mărunțiș să scape de ele cu niște fraieri la fel de mari ca ei, că niște mafioți nu s-ar fi combinat niciodată la nivelul ăsta de naivitate interlopă.

Ce nu pricep eu sunt două chestii:

1. Cât poate să coste să avem în cele câteva vămi, că nu-s sute, trei oameni de la ANSVSA, ANAF și Mediu, full-time, în trei schimburi? 10-20.000 euro lunar, adică nici un sfert de milion de euro pe an, bani care s-ar amortiza chiar de la primul tip al unui mafiot amator?

2. Cât poate să coste instruirea vameșilor în recunoașterea de deșeuri disimulate în materii prime? Vorbesc de un curs de 8 ore, cu planșe, video, legislație, pauză de cafea, mapă și pix. O sută de euro x nuștiucâțivameși? Un mizilic. Iar dacă tot îi duceți la curs poate le arătă cineva și niște droguri de-astea chimice, noi, care pot fi disimulate în material lemnos, pământ de flori sau săpunuri de baie.

Înțeleg foarte bine ce-au făcut procurorii din cazul ăsta. Au prins niște fraieri și acum îi plimbă prin Coloseum cu lanțul de gât, prezentându-i ca pe niște mafioți diabolici, faimoși în toată lumea pentru faptele lor. Povestea ține, că și presa e bucuroasă să dea știri bune, oamenii sunt dornici să le primească… Dar adevărul e că Vămile noastre sunt prost făcute și conduse, de oameni prea puțini pregătiți pentru vremurile actuale. Nu s-a schimbat nimic din anul când a apărut iPad, pe care un amic mi l-a adus din SUA și l-a trecut prin vamă ca „agendă electronică”.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL