Prim-ministrul bulgar a demisionat. Partenerul de coaliție va prelua funcția

Sursa foto: Uniunea Europeană

Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a demisionat, deschizând calea pentru ca partenerul său de coaliţie, partidul de centru-dreapta GERB, să conducă guvernul, așa cum s-a convenit în urma alegerilor de anul trecut, dar există o oarecare dispută cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare.

GERB şi un bloc pro-occidental condus de „Continuăm schimbarea„, din care face parte Denkov, au semnat anul trecut un acord prin care ministrul de externe şi fostul comisar european Maria Gabriel ar urma să preia funcţia de prim-ministru după ce Denkov îşi va finaliza mandatul de nouă luni, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Agenţia BTA din Bulgaria a declarat că demisia premierul Denkov de marți, 5 martie, va fi transmisă Parlamentului, dar nu a informat când va depune jurământul Maria Gabriel.

Site-ul de ştiri Sofia Globe www.sofiaglobe.com a avertizat că, în pofida acordului, coaliţia s-ar putea destrăma din cauza disputelor dintre parteneri cu privire la modul de a proceda după demisia lui Denkov.

GERB insistă ca Maria Gabriel să îşi păstreze funcţia de ministru de externe cât timp va fi prim-ministru şi sugerează o rotaţie la fiecare 15 luni în loc de nouă luni. Ambele chestiuni sunt încă în curs de negociere cu blocul „Continuăm schimbarea”.

Cele două părţi urmează să anunţe dacă au ajuns la un acord până vineri, a informat site-ul.

„Acesta nu este un joc politic, ci respectarea cuvântului dat, o expresie a continuităţii, a fair-play-ului politic şi a respectului pentru cetăţeni”, a spus Denkov într-un comunicat.”Acum onorez angajamentul pe care ni l-am asumat prin declaraţia comună din 6 iunie 2023″.

În acea zi, Parlamentul de la Sofia a votat guvernul care urma să pună în aplicare reforme ce vor duce, în cele din urmă, Bulgaria în zona euro şi spaţiul Schengen.

La alegerile din aprilie 2023, GERB a ieşit pe primul loc, câştigând 69 de mandate parlamentare din totalul de 240. Blocul condus de „Continuăm schimbarea” a obţinut 64 de mandate.
 

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL