Program național de promovare a eficienței energetice în școli publice

România Eficientă reprezintă o inițiativă unică în România, de creare a unei culturi a eficienței energetice în clădiri publice prin două mari dimensiuni.

Prima se referă la o campanie de informare, educare și conștientizare publică, cealaltă – la realizarea unor lucrări de renovare majoră, în școli publice din diferite regiuni ale României.

Ambele perspective deschid drumuri noi într-un domeniu cu potențial pentru țara noastră mai ales în contextul politicilor energie-climă ale Uniunii Europene, centrate pe eficiența energetică.

România Eficientă este cel mai mare proiect privat de anvergură națională de promovare a eficienței energetice în clădiri, derulat de Energy Policy Group (EPG) cu susținerea OMV Petrom.

Programul a demarat în vara anului 2019 cu o campanie de informare, iar din anul 2021 a dat startul renovărilor la standarde nZeb (standarde nZEB, (nearly Zero-Energy Building), înseamnă clădire cu consum de energie aproape zero) a unor școli publice din întreaga țară. Astfel, au fost renovate 2 școli din județul Prahova: corpul C10 al Liceului Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești și Școala Gimnazială „Liliești” din Băicoi.

Datorită acestei investiții, cele două clădiri școlare au un consum mediu anual de energie diminuat cu aproximativ 60%. În plus, datorită echipării cu panouri fotovoltaice și panouri solare termice, clădirile își poate asigura aproape integral consumul energetic din surse proprii, în sezoanele calde.

În prezent, au fost demarate lucrările de renovare la Grădinița „Zig-Zag” din Ovidiu (Constanța), acestea urmând să fie finalizate în martie 2024.

Programul România Eficientă este un proiect privat derulat de Energy Policy Group (EPG) cu susținerea OMV Petrom.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: