Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a demisionat. Înregistrări private despre o clarvăzătoare

preot eugen tanasescu
foto: Eugen Tanasescu

Preotul Eugen Tănăsescu și-a dat demisia din funcția de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului după ce în presa locală au apărut înregistrări audio între angajați și colaboratori ai instituției.

În presa locală au apărut înregistrări ale unor convorbiri telefonice între Eugen Tănăsescu și o tânără din anturajul lui IPS Teodosie având ca subiect o clarvăzătoare, respectiv Aneta Badiu, fost consul al României în Israel. Femeia ar fi un fel de sfătuitoare a lui Teodosie, care își alege oamenii din jurul lui după ce aceasta își dă acordul. „Mie nu-mi place atitudinea ei, genul ăsta de om îmi repugnă. O văd cum stoarce informații“, spune despre ea Tănăsescu.

După ce în presă au apărut înregistrările telefonice, Eugen Tănăsescu și-a dat demisia de onoare din funcția de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, scrie adevarul.ro.

Cine este Aneta Badiu
Aneta Badiu este fost consul coordonator al Secției Consulare din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv (2009 – 2014). Ulterior a devenit consul la Ambasada României în Republica Moldova, până în 2020. Anterior activității din ambasade, Aneta Badiu a fost consilier parlamentar al Grupului Parlamentar al PRM, apropiată a lui Vadim Tudor, președintele partidului. În 2008, Cotidianul a relatat că Vadim Tudor se folosește de serviciile clarvăzătoarei Aneta Badiu. Ulterior, după activitatea de la partid a fost numită vice-consul la Tel Aviv, iar în final consul.

În ianuarie 2020, apărea un material în presa națională privind un scandal pe vremea când Aneta Badiu era consul la Tel Aviv. Între 2013 și 2017, atunci când Andreea Păstârnac a fost ambasadorul României în Israel, s-ar fi petrecut mai multe nereguli. „Aneta Badiu, actualul consul al României de la Chișinău, dar și ambasador la Bruxelles, a lăsat în urmă în Israel un scandal de fals neelucidat până în prezent. Acuzațiile vin din partea fostului consul Liviu Câmpanu“, potrivit Libertatea.

Potrivit Libertatea, în mai 2014, un bărbat a intrat în Consulatul României de la Tel Aviv, plasat într-un bloc din cartierul Ramat Gan, și i-a prezentat o chitanță pentru a-l identifica în sistem. Când a verificat, în registru nu exista nicio chitanță – a povestit fostul consul de la Tel Aviv. Câmpanu ar fi așteptat o vreme, a căutat și a mai descoperit trei chitanțe neînregistrate, dintre care a făcut publice două.

O altă problemă ar mai fi fost procedura de încasare a banilor și asta pentru că nu exista un casier. Tot cei doi consuli încasau și banii la ghișeu, iar când le-a sugerat celor din ambasadă să se introducă sistemul de plată cu cardul, acesta susține că i s-a reproșat că nici nu a ajuns bine și vrea să schimbe sistemul. Fostul consul a mai dezvăluit și că schema chitanțelor neînregistrate în sistem ar fi fost o picătură într-un ocean de nereguli, iar sistemul de obținere a oricăror acte din consulat sau ambasadă era atât de greoi încât oamenii așteptau și un an ca să obțină cetățenie. Așa au prosperat intermediarii.

Arhiepiscopia Tomisului spune într-un comunicat de presă că „a luat act cu surprindere și regret de publicarea în presă, tocmai în importanta perioadă a Postului Adormirii Maicii Domnului, a unor înregistrări audio ale conversațiilor private dintre (posibili) actuali și foști colaboratori ai instituției, cu încălcarea flagrantă a articolului 28 din Constituția României, care stipulează: „Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”. Arhiepiscopia Tomisului nu deține deocamdată informații referitoare la identitatea și intențiile persoanei/persoanelor care a/au înregistrat și, eventual, a/au prelucrat aceste conversații telefonice private, fără acordul/consimțământul persoanelor înregistrate, acest lucru fiind, în accepțiunea noastră, o încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale consfințite de Constituție și apărate de lege. S-a dispus o anchetă internă în acest sens. Rezultatele acestei anchete și eventualele sancțiuni disciplinare nu înlătură aplicarea legislației cu privire la contravenții și infracțiuni în sistemul jurisdicțional (Legea 489/2006, art. 26, alin. 3)“.

Noul purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului este Mircea Cristian Pricop.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL