Rata natalității în Spania a atins cel mai scăzut nivel de la începutul monitorizărilor în 1941 C

Sursă foto: Unsplash

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din Spania, rata natalității în această țară a atins cel mai scăzut nivel de la începutul monitorizărilor în 1941, transmite Reuters.

Astfel, în 2023 s-au născut doar 322.075 de copii, la o populație spaniolă de 48.6 milioane. Rata natalității de anul trecut a fost cu 2% mai mică decât în 2022. În ultimii 10 ani rata natalității în Spania s-a prăbușit cu 25%. Acest declin a împins Spania pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește rata fertilității. Pe ultimul loc se află Malta, conform datelor Eurostat pentru 2021.

Datele Eurostat au arătat că rata nașterilor în Spania este de 1,19 copii de femeie, comparativ cu media UE de 1,53. Rata nașterilor necesare pentru a menține nivelul existent al populației este de 2,1 copii de femeie, scrie Agerpres.

În acest context, în anumite regiuni din Spania au fost introduse măsuri și reduceri de taxe pentru a-i încuraja pe tineri să-și întemeieze familii.

„Este adevărat că a avea copii nu mai reprezintă o aspirație generală în viață. Femeile doresc să aibă o carieră, oamenii doresc să facă anumite lucruri înainte de a-și întemeia o familie”, a declarat pentru Reuters Marta Seiz, profesor universitar din Madrid specializat în sociologia familiei, demografie și inegalitate.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL