Siegfried Mureşan a propus rectificarea Bugetului UE 2024 pentru a include Facilitatea pentru Ucraina

Foto: Siegfried Muresan Face Book

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), negociator-şef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024, a prezentat marţi, în Comisia pentru bugete a Parlamentului, prima propunere de rectificare a bugetului anual al UE.

”Prin revizuirea Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027, aprobată luna trecută, am decis să alocăm mai multe fonduri pentru noile priorităţi ale Uniunii Europene: protecţia securităţii externe, securitatea şi apărarea în interiorul UE, precum şi pentru crearea Facilităţii pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro”, a precizat Siegfried Mureşan.

El arată că proiectul de rectificare a Bugetului UE 2024, pe care l-a prezentat astăzi, cuprinde modificările bugetare anuale ca urmarea a revizuirii CFM.

”Mă refer, în primul rând, la alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei. Această sumă reprezintă alocarea anuală din componenta de fonduri nerambursabile a facilităţii de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Rectificarea mai cuprinde, totodată, o alocare de 376 de milioane de euro către Fondul European de Apărare, ca parte a Platformei «STEP» care încurajează investiţiile în industriile strategice ale Uniunii Europene. Aceste alocări nu au putut fi incluse de la început în Bugetul UE 2024 pe care l-am votat anul trecut fiindcă nu existau suficiente resurse de finanţare în forma iniţială a Cadrului Financiar Multianual (CFM) al UE pe baza căruia se adoptă bugetele anuale. Forma iniţială a CFM a fost votată în 2020, înainte de apariţia noilor priorităţi europene cauzate în mare parte de războiul declanşat de Rusia în Ucraina. De aceea a fost nevoie de revizuirea CFM, care a fost adoptată luna trecută, la trei luni după adoptarea bugetului anual”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, după şedinţa Comisiei pentru bugete.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL