Statele baltice vor construi linie de apărare comună la graniţa lor cu Rusia şi Belarus. „Va opri trupele agresorului”

Sursă foto: Twitter (X) / Andris Spruds

Estonia, Letonia şi Lituania au convenit, vineri, să construiască „o linie de apărare” comună la graniţa lor cu Rusia şi Belarus pentru a contracara eventuale ameninţări militare, în contextul războiului din Ucraina, au anunţat Ministerele Apărării eston şi leton, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Miniştrii apărării din regiunea baltică au semnat un acord conform căruia „Estonia, Letonia şi Lituania vor construi în următorii ani instalaţii defensive anti-mobilitate pentru a descuraja şi, dacă este necesar, pentru a se apăra împotriva ameninţărilor militare”, potrivit unui comunicat al ministerului eston.

Textul precizează că este vorba de instalaţii defensive desfăşurate „la graniţele cu Rusia şi Belarus”.

Într-un mesaj pe reţeaua X, ministrul leton al apărării, Andris Spruds, a declarat că va fi vorba despre o „linie de apărare baltică pentru a apăra flancul estic al NATO şi a-i priva pe adversarii noştri de libertatea de mişcare”.

Potrivit omologul său eston, Hanno Pevkur, necesitatea de a realiza acest proiect comun „decurge din situaţia actuală de securitate”.

„Războiul condus de Rusia în Ucraina a arătat că, pe lângă echipamente, muniţie şi oameni, sunt necesare şi instalaţii fizice defensive la graniţă”, a spus Pevkur, citat în comunicat.

Fără a preciza despre ce fel de instalaţii este vorba, comunicatul indică faptul că „elementele de pe teren (vor sprijini) activităţile unităţilor de apărare (…) pentru a opri trupele agresorului dacă este cazul”.

Aceste elemente vor fi „poziţionate pe teren ţinând cont de rezultatele analizei intenţiilor inamicului, a mediului şi a planului de apărare”, potrivit textului.

Ţările baltice se numără printre cei mai fermi aliaţi ai Kievului împotriva Moscovei încă din prima zi a atacului rus asupra Ucrainei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: