Fanteziile economice ale lui Iohannis. Cât de sustenabil este programul prezidențiabilului ACL

Klaus Iohannis și-a lansat zilele trecute programul prezidențial, cu care se va prezenta în fața românilor. De precizat că programul prezidențial al candidatului ACL este presărat că numeroase promisiuni ce sunt exclusiv în apanajul puterii executive, dar probabil, după modelul Traian Băsescu, Iohannis nu va ezita să dirijeze, dacă ajunge la Cotroceni, guvernul.
Programul prezidențial lansat de Klaus Iohannis săptămâna aceasta conține mai multe promisiuni electorale imposibil de pus în practică – reducerea TVA cu 5%, 6% din PIB pentru Sănătate, creșterea bugetului Apărării la 2% din PIB. Dacă aceste segmente ar beneficia de astfel de alocări bugetare ar fi minunat, doar că între promisiune și realitatea economică din România este o diferență sesizabilă de orice cetățean.
Pensia minimă de 905 de euro, 2000 de km de autostradă erau lozincile favorite PDL în campania prezidențială a lui Băsescu în 2009. Ne aducem aminte, spre exemplu, de Teodor Stolojan care repeta aceste promsiuni în 2009.
Datele din economia reală confirmă dimensiunea fantezistă a promisiunilor lui Iohannis. Potrivit cifrelor Strategiei Fiscal bugetare 2014 – 2016, reducerea TVA la 19% în 2015 ar costa 2,7 miliarde de euro, alocarea de 6% din PIB pentru Sănătate ar costa 3,1 miliarde de euro, iar creșterea la 2% din PIB a alocării pentru Apărare ar avea un impact de 0,8 miliarde de euro.
În total, promisiunile lui Klaus Iohannis ar costa bugetul de stat 6,6 miliarde de euro numai în anul 2015. Acest lucru ar crește deficitul la peste 5% din Produsul Intern Brut, ceea ce ar însemna că România ar intra automat în procedura de deficit bugetar excesiv.
În programul intitulat „România lucrului bine făcut”, Klaus Iohannis nu face nicio mențiune legată de sursele pentru acoperirea celor 6,6 miliarde de euro – atât cât ar costa promisiunile sale electorale.
Dar până la urma, scopul scuză mijloacele și Iohannis îi are alături pe toții liderii PDL care promiteau românilor măsuri extraordinare. Are de unde să se inspire, având în vedere că Vasile Blaga sau Teodor Stolojan sunt acum alături de Klaus Iohannis.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: