FĂRĂ PRECEDENT. Greu al PDL vrea să revoluționeze administrația locală

Unul din prim- vicepreședinții PDL a transmis astăzi un comunicat de presă prin care prezintă o măsură pe care PDL și PDL o vor propune românilor câte de curând.

Prim-vicepreşedintele PDL Dorin Florea a declarat marţi, la Târgu Mureş, că lucrează la elaborarea unui proiect de modificare a Legii aleşilor locali. Acest proiect va fi un capitol al programului de guvernare propus de dreapta politică, dar şi al programului candidatului ACL la preşedinţie, Klaus Iohannis, dă asigurări Dorin Florea.

Primarul din Târgu Mureș propune să aibă automat jumătate din consiliul local de partea sa şi să poată decide asupra salarizării personalului. 

”Reforma trebuie să cuprindă modificări ale legii alesului. Primarul intră în funcţie cu jumătate de consilieri locali, pentru a putea fi înconjurat de specialişti, pe carşi-i alege, nominalizându-i într-un mod transparent. Primarul să poată fi ales din două tururi, iar cetăţenii să fie interesaţi a merge la vot pentru a-şi alege administratorul.

Primarul să-şi facă, după aprobarea bugetului, grila de salarizare proprie, pentru a-şi onora specialiştii, astfel ca administraţiile să fie curtate de specialişti, nu ocolite. Pentru ca autonomia publică să funcţioneze, este necesară modificarea legislaţiei în aşa fel încât angajările să poată fi făcute în funcţie de nevoile primăriilor, iar pentru buna desfăşurare a lucrurilor, achiziţiile logistice să fie făcute în funcţie de necesităţile fiecărei administraţii locale şi nu impuse central”, a explicat Dorin Florea.

Dorin Florea a mai adăugat că administraţiile locale trebuie pregătite să aspire la descentralizarea reală şi în final la regionalizare, iar primarul nu mai trebuie să fie privit ca o ”anexă locală sau ca un experiment trist al unor administraţii centrale”.

”Primarului trebuie să i se dea forţă, să fie scos din zona compromisului pe care e nevoit să îl facă cu consilierii locali. Primarul intră în funcţie pe un mandat, pe un program-mandat clar, dat de cetăţeni, şi nu poate fi împiedicat sistematic de viceprimari, de consilieri, de ONG-uri, de ministere, de companii, de regii, în funcţie de modul în care înţelege fiecare administraţia”, a mai adăugat prim-vicepreședintele democrat-liberal.

În pachetul dreptei pentru Preşedinţie-Guvern pe care o vor prezenta cei de la ACL poate fi un suport politic pentru candidatul la preşedinţia ţării din partea ACL, Klaus Iohannis.

”Domnului Klaus Iohannis, candidat la preşedinţie, va trebui să i se ofere suport politic şi administrativ pe care să se aşeze, deoarece câştigarea preşedinţiei este doar o etapă. Iar întregul pachet trebuie să cuprindă programul de guvernare care să dea românilor, transparent, din timp, coerent, ce înseamnă o bună guvernare.

Consider că e cel mai important ca pachetul Preşedinţie-Guvern să ajungă la urechile cetăţeanului. Din programul guvernamental pe care îl coordonează domnul Cătălin Predoiu, noi, primarii, avem un rol extrem de important să participăm la scrierea şi la etapele prin care acest program poate fi coerent aplicat. Noi trebuie să pregătim administraţiile locale să devină capabile şi, în mod firesc, să aspire la descentralizare reală şi, în final, la regionalizare”, a declarat Dorin Florea.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL