Iohannis când trebuia să tacă, a vorbit

Mitul neamțului cumpătat, sobru și rațional nu se aplică mai deloc în cazul lui Klaus Iohannis. Ales de către PNL și PDL să îi îndrume în campania electorală, Iohannis demonstrează că are nevoie de o coordonare și un ajutor consistent din partea celor din jur.

Prezidențiabilul PNL – PDL, alias ACL sau marele PNL, are obiceiul de a nu prea vorbi în această campanie electorală. Problema este că, atunci când vorbește, o cam dă în străchini. La Iohannis se aplică foarte bine vorba aceea, „dacă tăceai, filosof rămâneai”.

De curând, în spațiul public românesc a apărut o propunere din partea vicepremierului Liviu Dragnea, care a dinamitat întreaga suflare politică. Caracterizați de o „moralitate” și o „verticalitate” ieșite din comun, politicienii români au reacționat dur la propunerea ca aleșii locali să aibă la dispoziție o perioadă de timp, două săptămâni, în care să se decidă dacă vor sau nu să schimbe partidul politic fără a-și pierde mandatul.

Mulți dintre cei care s-au inflamat au fost din partea marelui PNL, care este posibil ca în urma unei asemenea ordonanțe să ajungă „micul peneluș”. Este cunoscut faptul că după ruperea USL, cei care au vociferat foarte mult au fost aleșii locali liberali, care nu au fost de acord cu decizia conducerii centrale. Această nemulțumire i-a făcut pe mulți să se gândească pe cine susțin.

Pe de altă parte, cealaltă tabără din marele PNL, cea democrat liberală este sub un stres continuu de la înființarea PMP și a Fundației Mișcarea Populară. O parte dintre aleșii locali de la PDL fac lobby pentru PMP, participând la dezbaterile Fundației Mișcarea Populară, ocolind astfel legea care îi obligă să nu migreze. Singurul lucru care face ca PDL să își fi păstrat numărul de primari este tocmai legea pe care Dragnea o vrea modificată. Ordonanța propusă de vicepremier ar fi o gură de aer pentru PMP și Emil Boc, între care există o dragoste interzisă.

Însă, revenind la Klaus Iohannis și la comunicarea sa neinspirată, președintele marelui PNL s-a trezit să îi răspundă lui Dragnea la propunerea de ordonanță. În timp ce pe alte subiecte de importanță pentru spațiul public tace mâlc (vezi întâlnirea cu Băsescu sau inundațiile), în acest caz Iohannis și-a luat banderola de primar al Sibiului și a ținut să îi dea o lecție lui Dragnea despre cum e cu morala în politică și cu legea aleșilor locali. Problema este următoarea: Iohannis era ultimul care trebuia să comenteze.

După cum ne amintim cu toții, Iohannis a fost ales în 2012 nu pe listele USL, ci din partea FDGR, mai pe scurt, în 2012 Iohannis a candidat împotriva partidului pe care îl patronează. În 2013, în schimb, Iohannis a devenit direct prim-vicepreședinte al PNL. Modul în care a fentat Iohannis legea a fost unul care, deși pare a fi corect din punct de vedere juridic, este unul imoral. Iohannis a invocat faptul că FDGR nu este un partid politic, însă sub sigla lor a mai fost ales primar. Așadar, Iohannis a fost primarul unei „organizații” apolitice, dar care a participat la competiții politice (?!).

Total contrar tiparului de neamț despre care știam, Iohannis a demonstrat că nu are vreo mustrare de conștiință atunci când a driblat legea. Președintele actual al PNL, dacă era să o luăm în funcție de etică și conduită politică, ar fi trebuit să își dea demisia și să mai candideze o dată. Atunci (2013) nu a avut nimic de spus, decât faptul că este un lucru normal să fie ales din partea unei formațiuni și apoi să treacă la alta.

Așadar, de ce acum a ajuns un adevărat înțelept, care dă lecții de morală? Oare disperarea PNL-ului de a-și ține primarii, dar și nemulțumirea față de deciziile conducerii partidului sunt atât de mari? Iohannis, dacă ar fi lapte și miere în PNL după venirea lui, nu ar trebui să se teamă de o plecare a primarilor.

Klaus Iohannis este în acest moment singurul primar traseist din noul mandat, care nu și-a pierdut mandatul. Deci, unde este aerul său nemțesc?

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL