Ponta, despre avizul la Legea insolvenţei persoanelor fizice: Mai facem şi ce nu am convenit cu FMI

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Guvernul a dat aviz pozitiv propunerii legislative iniţiate de către deputatul PSD Ana Birchall privind insolvenţa persoanelor fizice, el arătând că Executivul mai face şi lucruri pe care nu le-a convenit cu FMI şi se va ”descurca” dacă va fi certat de Fond.

Guvernul României, în baza punctelor de vedere ale ministerelor, acordă punct de vedere pozitiv sau negativ unor proiecte parlamentare. Da, avizul este pozitiv, mai departe Parlamentul va decide în urma unei dezbateri”, a spus Ponta, întrebat dacă, prin avizul pozitiv dat, Guvernul susţine măsurile propuse în iniţiativa legislativă iniţiată de deputatul PSD Ana Birchall privind insolvenţa persoanelor fizice.

Solicitat să comenteze şi faptul că măsurile propuse de această iniţiativă legislativă nu au fost convenite cu FMI, Ponta a răspuns: ”Ei, mai facem şi lucruri pe care nu le-am convenit. Să nu vă supăraţi pe noi acum sau să nu ne certaţi că mai facem şi lucruri pe care...”.

În condiţiile în care jurnaliştii au invocat posibilitatea ca FMI să certe Guvernul, Ponta a răspuns: ”Cu asta ne descurcăm. Dacă nu ne certaţi dumneavoasră că mai facem, mai şi guvernăm România, nu doar ce ne-a dat voie FMI, e în regulă”.

O dată mă certaţi că de ce fac ce zice FMI, după aia mă certaţi că… Hotărâţi-vă, e cu bască sau fără bască”, a adăugat Ponta, relatează mediafax.ro.

Guvernul a avizat favorabil iniţiativa legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice, în condiţiile în care în ultimii doi ani s-a angajat constant faţă de FMI, în scrisorile de intenţie, să facă toate eforturile pentru a evita adoptarea unor astfel de iniţiative.

Avizul favorabil este acordat în contextul în care premierul Victor Ponta a declarat, în vara acestui an, că România nu va avea nevoie să reînnoiască acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care ajunge la final anul viitor.

În ultimii doi ani, Executivul a respins mai multe iniţiative legislative pe această temă.

Proiectul a primit recent raport favorabil din partea Comisiei juridice a Senatului.

Propunerea legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice, care are caracter organic, urmează să fie dezbătută de plenul Senatului în calitate de primă Cameră sesizată.

Potrivit proiectului, debitorul poate cere instanţei începerea procedurii de insolvenţă dacă este în incapacitate de a-şi achita datoriile în decurs de 30 de zile de la data scadentă a acestora. De asemenea, un creditor poate depune o cerere pentru aplicarea procedurii de insolvenţă unui debitor dacă poate dovedi că acesta nu are capacitatea de a-şi achita datoriile.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: