Situație alarmantă în Ucraina. Rebelii anunță o nouă ofensivă

Rebelii proruşi au transmis sâmbătă că se pregătesc să lanseze o nouă ofensivă majoră împotriva forţelor guvernamentale în estul Ucrainei, dar că nu se aşteaptă să ajungă la portul strategic Mariupol în următoarele zile, relatează AFP citat de Agerpres.

‘Pregătim o a doua contraofensivă de anvergură’, a declarat ‘premierul’ separatist Aleksandr Zaharcenko agenţiei ruse de presă RIA Novosti, adăugând că forţele sale sunt bine echipate.

‘Armata ucraineană ne-a lăsat multe echipamente, muniţii şi numeroase trofee (…) Am recuperat circa 40 de vehicule militare în ultimele 24 de ore’, a spus el.

Semen Semencenko, comandantul batalionului de voluntari ‘Donbas’, care luptă alături de armata ucraineană, a declarat sâmbătă că s-a ajuns la un acord cu rebelii pentru ca forţele guvernamentale încercuite de insurgenţi la Ilovaisk, în regiunea Doneţk, să poată ieşi, cu condiţia să le lase armele grele rebelilor.

‘Ne continuăm atacul şi completăm procesul de curăţare a zonelor încercuite, şi ajutăm la formarea unui culoar între Doneţk şi Lugansk’, cele două bastioane ale rebeliunii asediate de armată, a explicat Zaharcenko.

Armata ucraineană a anunţat la rândul său că nouă soldaţi au murit în ultimele 24 de ore, adăugând că nu are informaţii privind pierderile în batalioanele de voluntari, în special la Ilovaisk.

La Mariupol, port strategic situat la aproape 100 km sud de Doneţk şi viitor obiectiv al insurgenţilor, oraşul se pregătea sâmbătă de lupte cu calm.

La intrarea de est a oraşului, mai multe utilaje săpau tranşee sub privirile unei mulţimi de câteva sute de persoane venite să cânte imnul ucrainean, cu drapelul în vânt. Toate serviciile funcţionau normal, iar străzile erau animate, în pofida plecărilor de locuitori din ultimele zile, au constatat jurnalişti ai AFP, citați de Agerpres.

‘Cei care şi-au permis au părăsit oraşul în urmă cu două luni’, explică Irina, o vânzătoare de haine în piaţa centrală, ale căror standuri sunt puţin frecventate.

Liderii separatiştilor au declarat totuşi că nu se aşteaptă să intre în Mariupol în următoarele zile.

‘Mariupol este parţial încercuit, l-am încercuit pe jumătate (…) Nu am putea lua cu asalt oraşul mâine sau poimâine, însă vom intra în el în viitorul apropiat’, a afirmat Zaharcenko.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL