SONDAJ Câți romani ar vota o femeie la prezidențiale

Barometrul realizat de INSCOP Research la comanda adevărul.ro măsoară percepţia românilor faţă de un candidat femeie la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Cu privire la posibilitatea ca o femeie să ocupe funcţia de preşedinte al României, 42,9% din români consideră că este mai puţin important dacă preşedintele este bărbat sau femeie. 38,1% din români consideră că o femeie nu ar fi potrivită pentru funcţia de preşedinte, în timp ce 11,9% din respondenţi afirmă că o femeie e mai potrivită pentru funcţia de preşedinte decât un bărbat.

Procentul non-răspunsurilor e destul de redus, mai ales dacă avem în vedere neconvenţionalul temei puse în discuţie (7,1%).

Foarte probabil ca în mediul rural, acest procent destul de mare care ar vota o femeie la alegerile prezidențiale, este unul considerabil mai mic. 

Potrivit aceleiaşi cercetări, 39,9% din români cred că alegerea unei femei în funcţia de preşedinte nu ar schimba cu nimic situaţia politică, 23,1% cred că ar schimba lucrurile în bine, iar 15,4% spun că ar fi mai rău cu o femeie-preşedinte.

Există o ipoteză în anumite curente din politologie care afirmă că un număr mai mare de femei în poziţii politice cheie ar genera o lume politică mai puţin agresivă şi mai echilibrată. Având în vedere că politica românească din ultimii ani este considerată ca fiind prea competitivă şi conflictuală, am căutat să vedem dacă românii consideră că un preşedinte femeie ar putea impune un ritm politic mai paşnic. 39,9% din români îşi exprimă practic dezamăgirea cu viaţa politică şi cu politicienii, indiferent de gen.

Doar 23,1% cred că o femeie ar schimba lucrurile în bine în politica românească, mai precizează coordonatorul Inscop.

Conform acestui studiu, misogismul la românii pare un mit. Să fie oare așa? Alegerile prezidențiale din această toamnă vor clarifica acest aspect.


Citeste mai mult: adev.ro/nbo4l5

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL