SONDAJ Ce așteaptă românii de la viitorul Președinte

În sondajul realizat și dat publicități luni de către cei de la Inscop, misiunea preşedintelui României a fost una din întrebările ce au fost adresate respondenților.  

Rezultatele obținute de către această casă de sondare indică foarte clar faptul că românii s-au obișnuit cu stilul politic al lui Traian Băsescu și anume cel de a interveni în activitatea Guvernului.

Misiunea viitorului Președinte, din punct de vedere al respondenților, este să îndeplinească aspecte care țin exclusiv de puterea executivă.

Rezultatele atunci au fost următoarele: românii spuneau că cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă viitorul preşedinte este să creeze locuri de muncă şi să reducă şomajul (20,9%) – temă aflată pe agenda imediată a cetăţenilor, dar nu tocmai în profilul postului de preşedinte, ci mai degrabă în cel al primului ministru; mai multă asistenţă şi protecţie socială (11,8%) – măsură care indică aşteptări privind politici de stânga; combaterea corupţiei (10,9%); independenţa justiţiei şi respectarea legilor şi a Constituţiei (9,2%) – ambele teme preferate atât de Traian Băsescu, cât şi de opozanţii săi, în chei diferite de lectură; dezvoltare economică (6,2%), să fie un arbitru pe scena politică (4,2%).

La întrebarea închisă ”Care este, în opinia dvs., cel mai important lucru pe care va trebui să-l facă viitorul preşedinte al României”, cu indicarea a 5 referințe, românii au o așteptare cu privire la acţiunile viitorului preşedinte care intră mai degrabă în sfera guvernamentală (locuri de muncă, protecţie socială) este în continuare ridicată cu o pondere cumulată de 37,6%, totuşi o treime dintre români aşteaptă de la preşedinte să-şi îndeplinească rolul specific (să garanteze respectarea legilor şi a Constituţiei – 33,6%). 

Mai departe, 18,9% cred că cel mai important lucru pe care preşedintele trebuie să îl facă este să combată corupţia, în timp ce 9,2% cred că cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă preşedintele este să conducă politica externă. 0,6% nu ştiu sau nu răspund la întrebare, procent semnificativ, care arată gradul de interes foarte mare al românilor faţă de activitatea Preşedintelui României, se mai arată în analiza celor de la adevarul.ro.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL