Skip to content
Societate

1 din 4 români refuză vaccinarea anti-Covid, alți 36% o amână pe termen nedefinit. Psihologul Daniel David: Vrăjitorii și prezicătorii prind la populație

danieldavidubb.wordpress.com

Ultimul sondaj Avangarde, obținut în exclusivitate de PS News, arată faptul că 25% dintre români nu se vor vaccina anti-Covid, în timp ce alți 36% susțin că vor amâna vaccinarea până se vor convinge că nu există efecte secundare. Astfel, reiese că 6 români din 10 (61%) vor refuza prima tranșă de vaccinuri care va ajunge în România.

În acest context, contactat de PS News, psihologul Daniel David susține că refuzul persoanelor care au declarat că sunt împotriva vaccinului anti-Covid-19 este cauzat de teoriile conspirației promovate atât de mult în spațiul public.

„Această opoziție există și în alte țări, deci românii nu intră într-o categorie separată, o regăsim și în țări mult mai dezvoltate, la un nivel mult mai ridicat. 

Românii refuză vaccinul pentru că au intrat sub influența acestor teorii ale conspirației care au fost promovate în spațiul public. În condițiile în care nu eram presați de pandemie, nu erau riscuri medicale, am început să avem invitați vrăjitori, astrologi, prezicători vorbind despre multe lucruri. Majoritatea sunt prostii, dar în mintea oamenilor a intrat această idee, că s-ar putea să fie un gram de adevăr pentru că sunt promovate în spațiul public de zone media serioase, astfel încât pseudoștiința a înflorit și pe fondul neîncrederii funciare pe care românii o au, unii în ceilalți și în autorități, și asta le influențează până la urmă decizia.

Propunerile din partea autorităților, fie ele și medicale, se găsesc pe un teren nefertil în mintea oamenilor care este mai degrabă influențată de această zonă de pseudo-cunoaștere, deci ne-am antrenat înainte de pandemie și acum plătim prețul”, spune psihologul.

De asemenea, acesta este de părere că educația este un alt factor determinant în refuzul românilor asupra vaccinului.

„Până la urmă, vrăjitorii, prezicătorii în stele, astrologii prind pentru că nu există un nivel de educație și de alfabetizare științifică foarte puternică în cazul românilor. În plus, avem un nivel de analfabetism funcțional foarte ridicat, de 43%, combinat cu toți acești factori, și găsim cocktail-ul distrugător pentru o societate în vremuri de pandemie.

De obicei, zona care prinde foarte bine la pseudoștiință nu este zona extrem de educată, ci cea mediu educată. Ajungi să înțelegi niște lucruri la un nivel de semi-cultură, și atunci ai impresia că știi mai multe decât cineva care este mult mai puțin educat, dar totuși nu ai înțelegerea culturală compresiv adecvată pe care ar avea-o cineva care are o educație avansată”, a conchis Daniel David.

Un sondaj Avangarde, realizat în perioada 15-17 noiembrie și obținut în exclusivitate de PS News, arată faptul că 30% dintre români se vor vaccina împotriva COVID, 36 % așteaptă mai întâi să vadă efectele și doar 25% se declară împotriva vaccinării. Astfel, procentul celor care se declară pentru vaccinarea împotriva COVID-19 este mai mare decât cel al celor care se declară împotrivă.

Sondajul, realizat pe un eșantion de 815 persoane prin metoda CATI (telefonic), cu o marjă de eroare de 3, 3%, mai arată că, dintre cei care susțin că nu se vor vaccina, 24% nu cred în general în vaccinare și 72% nu cred în eficiența acestui vaccin. Totodată, dintre cei care spun că nu se vor vaccina, 36% au studii sub liceu, 40% au liceul și 24% peste liceu.

DETALII AICI: SONDAJ Cifre SURPRINZĂTOARE în pandemie: doar 25% dintre români se declară împotriva vaccinării. Câți cred că urmează un lockdown național

1 comentariu la “1 din 4 români refuză vaccinarea anti-Covid, alți 36% o amână pe termen nedefinit. Psihologul Daniel David: Vrăjitorii și prezicătorii prind la populație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *