Skip to content
Republica Moldova

10 ani de Parteneriat strategic între România și R. Moldova. Care sunt cele mai importante proiecte finanțate de Guvernul român

Inquam Photos / George Calin

De 10 ani de zile, România și Republica Moldova au un parteneriat strategic care se extinde în diverse arii și domenii. România a acordat sprijin financiar Republicii Moldova în numeroase ocazii, inclusiv în perioada pandemiei de Covid-19. Guvernul României se implică activ în sprijinirea Republicii Moldova pe diverse paliere, de la sănătate, la educație și cultură.

Sprijin condiționat de continuarea reformelor

De anul acesta, sprijinul României, inclusiv financiar, va fi condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi avansarea parcursului său european. Ministerul Român al Afacerilor Externe anunța în primăvara acestui an că  România va continua să urmărească cu prioritate interesele cetăţenilor din Republica Moldova, aşa cum a acţionat deja, inclusiv în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19. La aniversarea a 10 ani de la semnarea Parteneriatului strategic, MAE mai sublinia că „nu reprezintă doar un prilej de satisfacţie, ci ar fi trebuit să reprezinte şi o oportunitate de a privi cu responsabilitate şi pragmatism spre viitor, astfel încât, prin eforturi reînnoite, să menţinem şi să consolidăm parcursul european al Republicii Moldova”.

Câteva proiecte esențiale merită menționate.

Proiectul SMURD și sprijin în contextul pandemiei de Covid-19

În contextul pandemiei de coronavirus, România a oferit suport și sprijin Republicii Moldova. Astfel, Guvernul Romaniei a decis acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei (3,5 milioane de euro) sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirus.

Totodată, proiectul SMURD a fost demarat în Republica Moldova, în anul 2014, când a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, privind ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale, care a contribuit la îmbunătățirea serviciilor de urgență publică în zona transfrontalieră, inclusiv crearea unei infrastructuri de frontieră pentru intervențiile transfrontaliere aero-medicale.

Echipajele SMURD au oferit suport Republicii Moldova în misiunile complexe de acordare a primului ajutor medical calificat, reanimare, descarcerare și executarea operațiunilor de salvare, efectuând până în prezent cca. 13 500 de intervenții terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere pentru efectuarea misiunilor cu transport medical asistat în scopul repatrierii cetățenilor din afara granițelor țării.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău

Guvernul României a oferit 26 de milioane de euro pentru construirea gazoductului. Acest gazoduct este o conductă care interconectează rețele de gaz din România și Republica Moldova, a cărei construcție a început pe data de 27 august 2013. În iulie 2014, gazoductul era terminat, având loc teste. A fost inaugurat la 27 august 2014, exact la un an de la startul construcției. Importanța acestuia este vitală pentru scăderea dependenței Republicii Moldova de gazul rusesc. Acest gazoduct, construit practic exclusiv cu bani din România se așteaptă să transporte 500 milioane de metri cubi de gaz în prima fază, urmând ca în faza următoare să fie construită și o stație de comprimare. Porțiunea de sub-traversare a râului este de 700 de metri, gazoductul având o lungime de 16 km pe partea românească și de 11 km pe teritoriul Republicii Moldova.

Autobuze școlare

Un alt sprijin oferit de România, Republicii Moldova ține de educație. Astfel, Guvernul României a donat microbuze școlare, cu destinație exclusivă transportului elevilor. Astfel, au avut loc 2 rânduri de donații, după cum urmează:

2014 – 100 microbuze școlare donate

2017 – 96 microbuze școlare donate

Aceste autobuze vin în sprijinul modernizării sistemului educaţiei şi vor asigura transportarea sigură şi comodă a elevilor la şcolile în care studiază. Din numărul total de microbuze, trei au fost oferite şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului.

1 milion de euro restaurarea edificiului Sălii cu Orgă

Guvernul României s-a implicat și în domeniul culturii, oferind 1 milion de euro în 2014 pentru restaurarea edificiului Sălii cu Orgă. Sala cu Orgă este un monument de arhitectură, care a fost dat în exploatare în anul 1901, sub conducerea arhitectului Mihail Cekerul-Cuş. Edificiul se impune prin forme monumentale, executate preponderent în stil clasic, îmbinate cu unele elemente de artă romantică. Cupola și grupurile sculpturale imprimă clădirii o expresivitate artistică. Pînă în 1974, clădirea a găzduit Banca de Stat a RSSM, iar din 15 septembrie 1978 este sediul Sălii cu Orgă.

Guvernele Republicii Moldovei și al României au colaborat și continuă să colaboreze așadar pe numeroase paliere, iar Parteneriatul strategic va rămâne o piatră de temelie a relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *