Skip to content
Politică

10 concluzii ce se desprind din retorica lui Iohannis de după revocarea lui Kovesi EXCLUSIV

cotidianul.ro

PSNEWS.RO vă prezintă în cele ce urmează 10 concluzii care se desprind din retorica pe care președintele Klaus Iohannis a adoptat-o într-unul dintre cele mai controversate momente pe care România le traversează.

Astfel, după ce președintele Klaus Iohannis, prin vocea purtătoarei de cuvânt de la Cotroceni, a făcut anunțul privind semnarea decretului de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, România s-a scindat în două: o parte care nu a ezitat să își exprime dezamăgirea față de decizia șefului de stat și care s-a declarat ”resemnată”, și o parte care a înțeles că Iohannis nu a făcut altceva decât să respecte Constituția.

Însă în toată această nebunie a ultimelor zile, interesant este de privit atitudinea președintelui:

1. Iohannis a fost calm, spre deosebire de atitudinile nervoase din ultimele 24 de ore ale altor lideri de dreapta.

2. Iohannis a fost ferm, explicând în câteva cuvinte esența ultimelor evenimente: este o luptă între cei care vor consolidarea viitorului României și cei care vor să o ducă în trecut.

3. Iohannis a lămurit problema revocării Codruței Kovesi în mod logic, explicând că nu s-a gândit niciun moment să nu respecte Constituția.

Însă, se pune problema: de ce a asteptat Klaus Iohannis 30 de zile? Așa cum a spus de la bun început, raportul ministrului Justiției, Tudorel Toader, nu l-a convins. Iar decizia CCR trebuia citită și analizată de diverși specialiști în drept constituțional, fiind una cu valoare de simbol.

4. Președintele spera că vor veni explicatii suplimentare de la Curtea Constituțională a României sau că Laura Kovesi urma să-și dea demisia.

CITIȚI ȘI: Detalii explozive despre plecarea șefei DNA: promisiunea lui Iohannis și îndârjirea lui Kovesi EXCLUSIV SURSE

5. În acest fel, Klaus Iohannis le-a dat un răspuns indirect și susținătorilor fostei șefe a DNA, lăudând-o, dar lăsând să se înțeleagă că el nu avea cum să procedeze altfel, fiind vorba despre o hotărâre a CCR care trebuie aplicată.

6. Politicianul de la Cotroceni a înțeles că nu se pune problema să aleagă între un om și Constituția României.

7. Primul om în stat le-a oferit garanții celor care se temeau că DNA va fi transformată într-o instituție fără substanță. Totodată, Iohannis i-a dat un mesaj coaliției PSD-ALDE: lupta anticorupție va continua!

VEDEȚI ȘI: Iohannis, prima ieșire de după revocarea lui Kovesi: voi sprijini poate și mai mult lupta anticorupție

8. Alt semnal le-a fost transmis procurorilor și judecătorilor: acela că președintele va fi alături de ei în lupta pentru păstrarea independenței sistemului judiciar.

9. Nu întâmplător, Klaus Iohannis a profitat de prezenta sa la reuniunea NATO din aceste zile, ca să facă o legătură între securitatea regională și continuarea luptei anti-corupție, politicianul arătând că România rămâne pe același drum, al consolidării statului de drept.

10. Povestea nu se încheie aici: este de asteptat o atitudine extrem de ofensivă a președintelui pe tema modificarii codurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *