Skip to content
Politică

10 mai, Ziua Regalității. Mesajul lui Ludovic Orban: „Nimic nu a fost obținut ușor în istorie”

Inquam Photos/George Călin

10 mai, Ziua Regalității, este marcată de Ludovic Orban printr-un mesaj adresat pe Facebook tuturor românilor. „Regalitatea și Independența”, scrie fostul premier, numind cei doi „piloni ai modernității românești, pe care-i sărbătorim la 10 mai”. „Au marcat în istoria noastră intrarea oficială în rândul statelor moderne și liberale ale Europei”, punctează liderul PNL, potrivit gandul.ro.

La 10 mai 1866, principele Carol era primit la București. Sosirea sa pe malurile Dâmboviței „asigura menținerea unirii înfăptuite prin dubla-alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în 1859 și a fost urmată după numai câteva săptămâni de adoptarea primei noastre Constituții”, este convins Ludovic Orban.

„Dorința cea mai scumpă a țării întregi”

„La 10 mai 1877 reprezentanții celor două Camere i-au anunțat Principelui votul din 9 mai, prin care țara se emancipa în totalitate de sub autoritatea otomană și i-au cerut să anunțe această decizie puterilor europene și să-i asigure împlinirea prin acțiune militară. Aceea a fost ziua în care domnitorul a vorbit despre Independență numind-o «dorința cea mai scumpă a țării întregi». Tot 10 mai, dar 1881, a fost data la care România a devenit Regat, iar Principele Carol a devenit Regele Carol I, confirmând astfel statutul pentru care națiunea română luptase și făcuse mari sacrificii, umane și materiale”, notează Orban.

Fostul prim-ministru al României crede că „nimic nu a fost obținut ușor în istoria aceasta, marile idealuri de la 1848, Unirea de la 1959, instaurarea Dinastiei și prima Constituție la 1866, Războiul de Independență de la 1877 și apoi lungile și dificilele negocieri din 1878. Dar țara noastră a triumfat asupra lor, cu stăruință, efort, curaj și pragmatism”.

„Cei peste 4300 de militari pe care i-am pierdut în 1877 nu au luptat și nu au pierit în van. Nu întâmplător, regii noștri nu au avut coroane din metale și pietre prețioase, ci din oțelul tunurilor capturate de la inamic în 1877” – Ludovic Orban

Înaintașii liberali, elogiați de Ludovic Orban

Președintele PNL nu putea rata ocazia de a-i elogia pe înaintașii liberali: „10 mai este ziua în care ne arătăm recunoștința pentru faptele patriotice și pentru devoțiunea primului nostru Rege, Carol I, dar și ziua în care ne amintim de marile realizări ale urmașilor săi, Ferdinand, regele Marii Uniri, Mihai, tânărul suveran care a fost un model de demnitate în serviciul țării.

Nici alte nume nu trebuie uitate în această zi, pentru că dinastia regală a României a avut întotdeauna sprijinul loial al unor mari oameni de stat, mai ales cel al primei generații din politica modernă românească: Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, C.A. Rosetti, Dimitrie Brătianu, iar alături de ei Armata Română, de la generali până la soldații mobilizați sau voluntari în Războiul de Independență”.

„Privind astăzi spre trecut, spre aceste mari realizări care adeseori au surprins Europa și au obligat marile puteri să ne recunoască locul în arhitectura internațională, ne par ca faptele unor uriași. Iată de ce simbolurile nu sunt pentru noi simple însemne, ci au un înțeles care vine din cea mai profundă și mai statornică realitate posibilă, cea a voinței naționale și a luptei unei întregi generații de înaintași care au asigurat României un viitor”, conchide Orban.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *