Skip to content
Puterea Știrilor Video

10 miliarde de lei s-au dus către IMM-uri prin programul IMM Invest. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Acești bani sunt deja în economie, în lanțul de consum

" "

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a declarat că, prin programul IMM Invest, s-au plătit deja 300 de milioane de lei ajutoare de stat către întreprinderile mici și mijlocii, ”adică toate aceste dobânzi, din cele 16 miliarde”.

”Practic, din 16 miliarde s-au consumat 10 miliarde, adică noi vorbim de bani plătiți de 16 miliarde către IMM-uri, dar suma trasă, pentru că acolo e capital de lucru, în funcție de facturile care îți intră, în funcție de investiția pe care o faci, practic de apropiem de 10 miliarde bani deja cheltuiți, adică banii nu numai că sunt la IMM-uri, sunt deja la furnizorii IMM-urilor, sunt la clienții, la cei care furnizează echipament. Sunt în lanțul de consum, adică toți furnizorii din banii aceștia deja au ajuns în economie, nu vorbim de bani neaprobați, deja de apropiem de 10 miliarde bani consumați. Ceea ce e un lucru bun, pentru că programul a început, prima garanție a fost acordată undeva la începutul lunii iunie, sfârșitul lui mai, începutul lui iunie.

" "
" "

Suma asta e imensă. Față de anul trecut, ca număr de garanții avem de 58 de ori, deci practic anul trecut am acordat doar 2000 de garanții, pentru că în fondul de garantare, pe lângă IMM Invest, Noua Casă, IMM Factor, IMM Leasing, Agro Invest, mai este și Ordonanța 37 cu amânarea ratelor, pentru cele două programe, pentru programul Prima Casă, unde deja avem 47.121 români care și-au amânat ratele, iar Fondul Național a garantat o sumă de 209 milioane pentru acești români care și-au amânat ratele și întreprinderile mici și mijlocii care au luat credite de la bancă cu garanția în nume și cont propriu nu cu garanții de stat, pentru că o să vă dau un exemplu: și celelalte programe pe care fondul le are din surse proprii adică din capitalurile noastre, aici avem 112 IMM-uri, iar valoarea finanțării garanțiilor este de 92 de milioane de lei”, a spus directorul FNGCIMM.

Dumitru Nancu a precizat că mai există un program, Noul Optim IMM, demarat în ianuarie, prin care întreprinderile mici și mijlocii pot să acceseze un credit de 500 de mii de lei, cu un comision unic de 2,1.

”Fondul garantează 400 de mii de lei și nu mai e nevoie de nicio garanție. Avem cu Banca Transilvania și cu CEC Bank semnate, iar pe vechiul Optim, unde era la jumătate, 250 de mii de lei, avem cu 14 bănci. În programul Noul Optim, cu toate că avem și IMM Invest, sunt firme care au nevoie de o sumă mică de 500 de mii de lei, care nu au fost finanțate prin IMM Invest și aici numărul de garanții s-a dublat”, a adăugat directorul FNGCIMM.

Legea 346/2004 prevede că IMM-urile trebuie să aibă între zero și 249 de angajați și cifra de afaceri maxim 50 de milioane de euro și active totale 43 de milioane pentru a se califica.

”Noutatea pe care o dăm la IMM Invest sunt și acele categorii de întreprinderi mici și mijlocii care nu puteau fi încadrate în categorie. V-am dat cei doi indicatori, ori numărul de angajați, cumulativ 2 din 3 să fie indicatori respectați ca să intri în categoria IMM-urilor. Dar erau firme care aveau 250 de angajați, dar nu aveau cifră de afaceri sub 50 de milioane de euro și nu puteam să îi încadrăm. Am notificat Comisia Europeană și s-a aprobat și aceste firme vor intra în categoria beneficiarilor pentru IMM-uri. La fel, ONG-urile, vor intra și ele pe noua notificare. Am mărit plaja de beneficiari în cadrul Întreprinderilor Mici și Mijlocii cu societățiile cooperative, cluburile sportive, care nu erau pe societăți comerciale, pe Legea 31. Am luat cam marea majoritate a activităților economice și au fost notificate și cu data de 1, practic pe 18 decembrie ne iese comunicarea comisiei, iar la 1 ianuarie vor deveni operaționale aceste programe”, a completat Dumitru Nancu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *