Skip to content
Sănătate

10 mituri ale conspiraționiștilor #anti-mască, demontate de un medic infecționist de la Matei Balș

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

România a înregistrat, miercuri, cel mai mare număr de infectări cu coronavirus de la începutul pandemiei – 1.767. Un record absolut! În ciuda acestor cifre comunicate de autorități, în ciuda zecilor de morți numărați zilnic, există foarte mulți oameni care cred că totul este o conspirație, că virusul nu există sau, dacă există, este ceva benign. Zeci de mii de oameni răspândesc pe rețele de socializare diverse teorii potrivit cărora banala mască de protecție este doar o unealtă a unei așa-numite ”dictaturi medicale”.

Contactat de PS News, medicul infecționist Adrian Marinescu a demontat 10 dintre cele mai populare mituri despre pandemia de coronavirus lansate în spațiul public de grupurile #anti-mască.

" "
" "

1. Virusul nu există

Cred că nici nu trebuie să intre în discuție faptul că virusul nu există. Știm foarte clar că SARS-CoV-2 este un virus care face parte din familia coronavirusurilor și că există. Sunt, bineînțeles, mai multe tipuri de coronavirus care dau afecțiuni la om, cel mai important fiind SARS-CoV-2.

2. Virusul există, dar este doar o simplă răceală

Corect este să spunem în felul următor: chiar dacă nu este un virus ucigaș, chiar dacă știm deja asta, în momentul în care infecția apare la persoanele care au afecțiuni cronice, indiferent de tipul de afecțiune și în special dacă sunt forme severe și dacă sunt și persoane în vârstă, probabilitatea să apară forme severe crește destul de mult și bineînțeles că nu este o simplă răceală, ci este o infecție virală imprevizibilă care depinde de sistemul imunitar al celui care se infectează. De asemenea, există excepții, adică persoane tinere sau chiar copii care într-un procent mic pot să facă forme severe, deci nu intră în discuție o simplă răceală.

3. Masca nu te protejează (scrie pe ea!)

Aici trebuie să fie lucrurile destul de clare. Oriunde pe mapamond masca este măsura cea mai eficientă, din toate datele pe care le avem de a preveni infectarea, vorbim de SARS-CoV-2 și putem vorbi și de microorganisme care se transmit pe cale respiratorie. Până la urmă este o barieră fizică, chiar dacă nu vorbim de măștile profesionale care au filtru, această mască fizică este extrem de importantă când este purtată corect, pentru că, până la urmă, transmiterea este prin secrețiile respiratorii ca principală modalitate de transmitere. Categoric, dacă masca este purtată corect de noi toți, contează în primul rând că dacă cineva este infectat nu va transmite mai departe și nu vor ajunge secrețiile respiratorii la alții.

4. Portul măștii afectează creierul prin lipsa de oxigenare a creierului

Toate datele pe care le avem până în prezent spun că această oxigenare mai slabă nu apare în situația în care persoana respectivă are afecțiuni dovedite pulmonare, cardiovasculare, care să presupună o funcție respiratorie modificată și lucrul ăsta nu se întâmplă atunci când purtăm masca un număr de ore.

Totuși, recomandarea este să existe și pauze și nu spune nimeni că masca trebuie purtată în intervale foarte lungi de timp, doar cei care au din partea medicului specialist o contraindicație de a purta masca, că vorbim de boli pulmonare, că vorbim de boli cardiovasculare. Ce trebuie să mai reținem, și este un exemplu foarte bun, este faptul că medicii, în primul rând chirurgii și nu numai, poartă mască de când lumea pentru perioade lungi de timp. Gândiți-vă că sunt chirurgi, și nu toți sunt tineri, care poartă mască pentru foarte multe ore, atât cât durează o intervenție chirurgicală laborioasă și totuși nu se întâmplă nimic.

5. Portul măștii la școală îi îmbolnăvește pe copii

Aceeași discuție. N-ar avea cum să îi îmbolnăvească, ba dimpotrivă, îi protejează. Eu am recomandat întotdeauna ca cei mici să facă totuși pauze, adică să-și scoată masca în momentul în care există o anumită distanțare, în pauze, mai ales dacă sunt în spațiul exterior și atunci va fi mult mai bine. Altfel nu este nicio problemă, chiar și băiatul meu care are 11 ani poartă mască la școală și totul este în regulă.

6. Școala online afectează educația copiilor

Este evident, cu măsuri de prevenție, de precauție, atunci când se poate, cu condiția ca școlile să nu fie suprapopulate, dacă lucrurile astea sunt posibile, cred că noi toți suntem de acord să mergem pe varianta fizică.

7. Școala e un lagăr. De ce nu lăsăm copiii liberi la școală, din moment ce virusul nu-i afectează?

Școala nu este un lagăr, copiii trebuie să fie liberi cum noi toți trebuie să fim liberi, în condițiile în care respectăm măsurile de prevenție pentru că suntem în pandemie și în pandemie vorbim de o normalitate în condiții de pandemie, nu de o normalitate așa cum o știm noi și, dacă nu respectăm aceste măsuri, vom ajunge să ne infectăm și să ne îmbolnăvim și să facem din păcate și forme complicate.

8. Masca e ca o botniță, ne subminează demnitatea umană

Nu are rost să mai comentăm cum este masca. Nu numai că nu este o botniță, dar este inventată de foarte mult timp, tocmai pentru a ne proteja în diverse situații indiferent că vorbim de personal medical sau de alte momente când am avut epidemii, ne referim inclusiv la gripă, că și la gripă ne proteja, în trecut în ultimii ani prin diverse astfel de situații.

9. Presa este plătită de autorități să inducă panică în populație

Despre presă n-aș discuta, eu sunt pe partea medicală, presa întotdeauna este cu plusuri și cu minusuri, asta de când este lumea făcută și nu numai în România. Cred că trebuie să rămânem la conceptele medicale care sunt bazate pe date științifice, date clare și eu cred că nu ar trebui să ne intereseze nici implicarea politică, nici partea de media care creează panică. Eu cred că, și asta am spus încă de la început, nu trebuie să existe panică, toata pandemia probabil, și aici vorbim de comunicarea la nivel mondial, nu vorbim de ce se întâmplă în România, ar fi trebuit făcută cu calm, cu informații care să fie prezentate coerent, suficient de des, cu răbdare din partea medicilor. Eu așa am încercat să fac în ultima perioadă.

N-are rost să intrăm în panică. Panica chiar duce la greșeli, eu cred că trebuie să gândim lucrurile cu calm, dar trebuie să fim prudenți și să înțelegem că este o infecție imprevizibilă care poate să ne ridice probleme în momentul în care ne infectăm și dacă nu se întâmplă cu noi, cu siguranță că se poate întâmpla cu cei din familie, care au afecțiuni cronice sau sunt în vârstă.

10. Numărul de infectări este în realitate mult mai mic

În realitate, numărul de infectări este mult mai mare, nu mult mai mic și asta se știe oriunde în lume. Testarea nu poate fi atât de extinsă încât să cuprindă în mod real numărul de infectări și este clar că întotdeauna avem un număr mai mare de persoane infectate, indiferent că sunt asimptomatici sau forme ușoare care trec de obicei ușor cu vederea.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *