Skip to content
Media Societate

100 de ani de presă românească. Redactorul-șef PSNews.ro, Marinela Angheluș: Jurnalismul este o meserie care te ține în viață

Joi , 20 decembrie, a avut loc evenimentul „100 de ani de presă românească” organizat de PSNews, cu sprijinul Primăriei Capitalei și  Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Redactorul-șef, Marinela Angheluș, în discursul său, a subliniat, referindu-se la invitații acestui eveniment, faptul că reunirea reprezentantilor presei din Romania Reintregita  poate oferi generatiei actuale o perspectiva reală asupra confluenței forțelor care au dus la posibilitatea Marii Uniri, și anume alianța tacită dintre societate, oameni obișnuiți, politicieni, respectiv presă, ca liant al tuturor.

Redăm mai jos discursul integral:

În primul rând, vreau să mulțumesc tuturor celor prezenți astăzi alături de noi, prieteni, parteneri, colaboratori. Țin să mulțumesc și celor fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil: Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

100 de ani în presa românească. Conceptul evenimentului nostru de astăzi, nu se referă la premii, ci dorește să onoreze memoria tuturor celor care s-au jertfit pentru poporul român, a celor care au luptat împotriva cenzurii, a celor care au realizat Unirea, a celor 100 de ani de presă despre România şi români, oriunde s-ar afla ei.

Mă bucur și sunt onorată că am reușit astăzi să eliminăm frontierele și să deschidem drumul unei colaborări, din care, sper eu, să avem numai de învățat.

Jurnalismul este o meserie care te ține în viață și la care este foarte greu să renunți. Este o meserie pentru curajoși, o meserie ce creeză dependență și te transformă defintiv. Odată intrat în această ”meserie”, ajungi să o iubești necondiționat.

Evenimentul de astăzi este un moment de sărbătoare și reflecție, iar reunirea reprezentantilor presei din Romania Reintregita este un punct esențial în înțelegerea a ceea ce se află dincolo de cuvinte și poate oferi generatiei actuale o perspectivă reală asupra a ceea ce a insemnat realizarea idealului de veacuri al poporului roman și rolul pe care l-au avut ziarele în timpul Marelui Razboi ,i pe parcursul celor 100 de ani scurși de atunci.

Acest proiect este unic pentru că am reușit să reunim în anul Centenarului Marii Uniri reprezentanți ai presei de limba română din Basarabia, Bucovina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Europa, Israel, iar locul acesta unde ne aflăm astăzi aici nu este ales întâmplător. Evenimente istorice din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea au avut loc pe Dealul Mitropoliei.

Vă invit să facem un apel la memorie și să ne amintim că la 24 ianuarie 1859, Adunarea electivă a Ţării Româneşti, prezidată de mitropolitul Nifon în fosta sală a Adunării Deputaţilor, a votat actul unirii Munteniei cu Moldova prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române. Mai apoi, aici au fost sustinute cele mai inflacarate discursuri in perioada neutralitatii Romaniei, 1914-1918. Palatul Patriarhiei a fost construit la începutul secolului al XX-lea, pe locul fostei săli a Adunării Deputaţilor de pe Dealul Mitropoliei.

De-a lungul vremii, la Iasi sau Bucuresti, la Sibiu sau la Timisoara, la Oradea sau Constanta, la Craiova sau Bistrita, la Chișinau sau Cernauti, peste tot au fost tiparite ziare, singurul liant între provincii, între oameni si visări, singura metoda de a comunica, singura metoda de a propaga știri neverosimile.

100 de ani de lupta impotriva cenzurii. 100 de ani de presa adevarata.  100 de ani în care am abandonat orice speranta, în care am înviat si învins, în care am învatat cine suntem și de unde venim. 100 de ani de presă despre România si români, oriunde s-ar afla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *