Skip to content
Societate

102 de ani de la Marea Unire: Cum au contribuit Statele Unite la îndeplinirea idealului național

Puțini știu că România datorează enorm de mult Statelor Unite și în special lui Woodrow Wilson pentru îndeplinirea unui ideal fundamental: Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Celebrul discurs enunțat de președintele Statelor Unite, Woodrow Wilson, pe data de 8 ianuarie 1918 în fața camerelor reunite ale Congresului a avut un impact uriaș asupra retrasării granițelor naționale la finalul Primului Război Mondial. Discursul avea ca scop schițarea condițiilor de pace de la sfârșitul Primului Război Mondial prin prezentarea celor 14 Puncte ale lui Wilson. Unul dintre aceste puncte privea dreptul la auto-determinare națională și a stat la baza formării statelor naționale din Europa Centrală și Răsăriteană, printre care și a României Mari. În contextul Zilei Naționale a României, merită să amintim de importanța covârșitoare a președintelui Statelor Unite, Woodrow Wilson în îndeplinirea idealului național al românilor de la 1918.

Consecințele geopolitice ale Primului Război Mondial

Din punct de vedere geopolitic, Marele Război a dus la destrămarea imperiilor German, Austro-Ungar, Rus și Otoman, în locul lor luând naștere diverse state mai mult sau mai puțin coagulate politic. Totuși, retrasarea granițelor în Europa Centrală și în Balcani s-a dovedit extrem de dificilă, deoarece termenul „autodeterminare” nu era definit clar iar aplicarea sa practică în regiuni cu populații și grupuri etnice mixte s-a dovedit o sarcină aproape imposibilă. Au fost instituite un număr de națiuni independente precum: Polonia, Iugoslavia, România și Cehoslovacia, nu doar pentru a satisface aspirațiile naționaliste ci și pentru a crea o zonă tampon între Germania și Rusia.

Rezultatul războiului a ridicat America la statutul de mare putere, devenind un jucător important în politica și economia globală. Totuși, Wilson a dorit să își împingă țara dincolo de granița unde ea era pregătită să meargă. Proiectul Ligii Națiunilor, avea să se destrame previzibil, deoarece chiar Statele Unite, arhitectul acestui proiect, a ales să nu facă parte din el și să se retragă în izolaționismul tradițional.

Liga Națiunilor a rămas precursoarea Organizației Națiunilor Unite de după al Doilea Război Mondial, organizație ce funcționează și astăzi.

Impactul celor Paisprezece Puncte enunțate de Wilson asupra României

La sfârșitul Primului Război Mondial, se formează România Mare. Românii au beneficiat în mod direct de principiile enunțate de Woodrow Wilson. Punctul al 11-lea făcea referire directă la teritoriul României, care trebuia „evacuat” iar „independența economică și integritatea politică ar trebui garantată la nivel internațional”. Astfel, la Chişinău în ziua de 27 martie/9 aprilie Sfatul Tării a decis unirea Basarabiei cu România. Trei zile mai tîrziu 30 martie/12 aprilie actul Unirii a fost prezentat regelui Ferdinand. În decretul regal din 9/22 aprilie unirea cu Basarabia a fost ratificată. La 14/27 octombrie 1918 Adunarea constituantă a provinciei Bucovina a decis să se unească cu România. La 16/29 noiembrie actul Unirii a fost înmînat regelui Ferdinand. La 18 noiembrie/1 decembrie 1918 familia regală a revenit la Bucureşti. În aceeași zi armata a defilat prin tot oraşul.

O serie de tratate au cionsfințit noile modificări teritoriale. Astfel, la 4 iunie 1920 la Trianon Romania si Ungaria semneaza Tratatul de pace care consfinteste Unirea Transilvaniei cu Romania. La 28 octombrie, ministrul de externe in guvernul Alexandru Averescu, Take Ionescu, semneaza tratatul unirii Basarabiei cu Romania. In privinta Cadrilaterului, sudul Dobrogei, Romania si Bulgaria au semnat la Neuilly la 27 noiembrie 1919 un tratat care recunostea granitele consemnate la pacea de la Bucuresti in 1913. Noua Românie avea un teritoriul dublu, de aproape 300 000 km pătraţi în comparatie, cu România antebelică. Populaţia a crescut în aceeaşi proporţie de la 8,5 milioane la peste 16 milioane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *