Skip to content
Societate

103 ani de la Marea Unire. Istoricul Bogdan Bucur: Vorbim, de fapt, despre o dublă semnificație a Zilei Naționale

Facebook/Bogdan Bucur

Astăzi românii sărbătoresc 103 ani de la momentul marii uniri de la 1918. Istoricul și sociologul Bogdan Bucur consideră că data de 1 decembrie are o dublă semnificație, marcând pe de o parte unirea cu Transilvania, dar și finalizarea procesului de unificare și consolidare națională început la 1866 odată cu aducerea principelui Carol pe tronul țării.

„Semnificația Zilei Naționale este cunoscută de toți românii și vorbim de fapt despre o dublă semnificație. O dată, per se, adică în sine, fiind ultima și cea mai importantă, glorioasă și relevantă unire pe care vechiul regat a realizat-o cu provinciile istorice care i s-au alipit la 1918, mă refer la Transilvania desigur. Dar dincolo de asta, Ziua Națională a României are o semnificație mai importantă și anume aceea că este sfârșitul unui proces unionist, de modernizare și de europenizare, de occidentalizare a României care de fapt a început la 1866 cu aducerea domnului străin pe tronul țării, a continuat cu cucerea independenței de stat la 1877 și cu proclamarea regatului la 1881, deci cu consolidarea acestui stat. După dobândirea independenței de stat prima provincie care s-a alipit României a fost Dobrogea, mai apoi continuăm în perioada Războaielor Balcanice, 1912 – 1913, cu alipirea Cadrilaterului și în timpul Primului Război Mondial, se cunoaște succesiunea de evenimente – 27 Martie 1918, unirea Basarabiei cu România, noiembrie 1918, unirea Bucovinei și 1 decembrie 1918, ultima dintre ele, unirea Transilvaniei cu România.

Așadar, 1 decembrie este în sine o dată semnificativă pentru cea mai prosperă și mai solidă provincie românească, o patrie a românismului, mă refer la Transilvania, acolo unde am avut Școala Ardeleană și avem începuturile culturii și științei românești. Transilvania este extrem de importantă în procesul acesta de renaștere culturală a României, căci renașterea s-a întâmplat în Transilvania habsburgică. Românii transilvăneni, cei care au inițiat acest proces de renaștere a demnității naționale, prin Școala Ardeleană. Deci inclusiv din acest punct de vedere Transilvania a fost socotită și apreciată ca fiind cea mai importantă dintre provinciile românești și de aceea Ziua Națională este sărbătorită la 1 decembrie.

Dar dincolo de această semnificație în sine, 1 decembrie înseamnă și sfârșitul procesului de unificare și de consolidare națională, proces care a început la 1866 și se termină la 1918. Deci are un rol mult mai important decât semnificația în sine a evenimentului. Este și motivul pentru care celebrăm 1 decembrie și poate că înțelegem mai puțin acest aspect. Așadar nu vorbim doar despre unirea Transilvaniei ci și despre finalizarea procesului de unificare și de consolidare a statului și sigur că procesul de consolidare a continuat în perioada interbelică, chiar regele Carol al II-lea asumându-și acest rol. A fost regele desăvârșirii marii uniri, cel puțin asta pretindea el, având rolul de a întări țara, de a o consolida în interior. Sigur că nu a reușit, dar procesul acesta de întărire a statalității a continuat”, a explicat istoricul în exclusivitate pentru PS News.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *