Skip to content
Coronavirus

103 cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19. Ce măsuri s-au luat la Spitalul Militar din Capitală

Bucuresti FM

Cadrele medicale sunt printre cele mai afectate ca urmare a extinderii pandemiei de coronavirus. Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat oficial că 103 cadre medicale sunt diagnosticate cu COVID 19. În exclusivitate pentru PSnews.ro, Valeriu Gheorghiţă, medic primar Boli Infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”, a precizat că în acest moment situația este sub control aici și nu există personal medical diagnosticat cu infecție cu coronavirus.

„Noi avem niște măsuri care s-au luat pentru a limita cât mai mult expunerea personalului medical la infecția cu noul coronavirus”, spune medicul.

" "

„În momentul de față situația la noi este controlată. Nu avem personal medical în momentul de față diagnosticat cu infecție cu coronavirus. Noi avem niște măsuri care s-au luat pentru a limita cât mai mult expunerea personalului medical la infecția cu noul coronavirus. Pe de altă parte, măsuri care să permită diagnosticul cât mai precoce al unui pacient potențial infectat.

Din prima categorie, măsurile care sunt destinate evitării expunerii personalului medical, avem: un triaj epidemiologic avansat la intrarea în instituție pentru toate persoanele care intră în spital, un circuit separat al pacienților care sunt considerate cazuri suspecte, camere de izolare pentru aceste persoane în așteptarea unor rezultate de laborator, un circuit separat pentru investigații radiologice, pentru intervenții chirurgicale.

Zilnic se face un training al personajului medical vis-a-vis de echipamentele personale de protecție, cum trebuie să le folosești, cum te dezbraci. Avem acest training etapă cu etapă pentru personalul medical.

În momentul de față situația este sub control la Spitalul Militar. Asta este o perioadă vulnerabilă pentru pentru personalul medical, însă noi considerăm ca persoane potențial infectate pe toți care se adresează spitalului, și atunci măsurile de protecție sunt luate pentru fiecare pacient, chiar dacă aparent nu provine dintr-o categorie de risc”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Situație dramatică la Suceava

Spitalul din Suceava a fost închis pentru a fi dezinfectat, după care va fi folosit exclusiv pentru pacienții diagnosticați cu noul coronavirus.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu, deoarece la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

De asemenea, la Spitalul Gerota din Capitală au fost mai multe cazuri de infecții cu coronavirus la personalul medical, printre care și managerul spitalului.

Personal medical a fost infectat și la Spitalul din Petroșani, județul Hunedoara, acolo unde o tânără venită din Italia nu a respectat izolarea la domiciliu și a mers la spital pentru o afecțiune neurologică.

Alte câteva sute de medici din România se află în acest moment în autoizolare, fiind contacți ai colegilor infectați, sau ai pacienților care au fost ulterior confirmați cu coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *