Skip to content
Politică

Detalii picante din trecutul lui Remus Truică. Afaceri cu parașute, delațiuni și ruși

Într-un articol publicat recent pe blogul personal, jurnalistul Cătălin Prisăcariu dezgroapă o o serie de ilegalități și detalii tulburi din trecutul omului de afaceri Remus Truică.

Astfel, într-o investigație, Prisăcariu scoate la lumină modul în care omul de afaceri, implicat în retrocedările ilegale, a furat 40 de parașute. Jurnalistul îl denumește ironic „un biet șparlangiu de cartier” care viza nu doar tunuri de milioane de euro, ci și „mizilicuri” ilagale în afaceri, de pildă delapidarea societății Total Air Com SRL.

Cătălin Prisăcariu arată cum 40 de parașute și echipamentele aferente ale firmei respective aflată în insolvență, au intrat în posesia lui Remus Truică, fiind depozitate pe vastul domeniu al afaceristului, iar astfel bunurile societății nu au putut să fie valorificate.

Cum au intrat parașutele în posesia lui Truică, dar și niște mobilier de avion de interior, cum au intrat aceste bunuri în posesia sa, și de ce nu au ajuns celebrele parașute la BRD și Fisc, precum și altele dezvăluiri extrem de sugestive, puteți citi mai jos:

„Parașute-parașute, de alea din pînză. Și corzi. Nu, nu „coarde“, nu „parașute“, ci parașute. Le-a furat, le-a dus acasă și gata, acum se joacă cu ele în arest la domiciliu, unde l-au plasat judecătorii. Ce vrem noi să spunem cu asta? Că omul e un biet șparlangiu de cartier, deși acum e cercetat penal pentru furăciuni de peste o sută de milioane de euro în retrocedări.

Plîngere penală pe numele lui Truică pentru parașute

De prin toamna lui 2013 încoace, Total Air Com SRL este în insolvență și administrată, deci, de către un administrator judiciar. Pînă să vă lămurim de ce povestim noi aici despre Total Air Com SRL, iată un pasaj interesant din raportul „nr. 2/01.10.2013 privind modul de îndeplinire a atribuțiilor administratorul judiciar al debitorului SC Total Air Com S.R.L“. Deci: „În data de 12.12.2012 a fost înregistrată sub nr. 4089 la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Sectorului 1 București, Plîngere Penală împotriva numitului Truică Remus prin care s-a solicitata să se dispună începerea urmăririi penale pentru săvîrșirea infracțiunii de delapidare cu consecințe deosebit de grave. (…) Prin plîngerea formulată se arată că bunurile societății TOTAL AIR COM SRL, respectiv: 40 parașute și echipamente aferente (altimetre, căști etc.), mobilier (interior avion) au fost depozitate pe Aeroportul din Strejnic, în baza contractului încheiat cu Aeroclubul Român. La data rezilierii contractului, bunurile au fost transferate la Snagov, str. Florilor nr.154, la cererea dlui Truică Remus. Administratorul judiciar urmează a se adresa Parchetului de pe lîngă Judecătoria Sectorului 1, în vederea comunicării stadiului privind plîngerea penală formulată și efectuarea de demersuri în vederea identificării și preluării bunurilor.“

Procurorii nu s-au deranjat pentru niște parașute

Pe scurt, administratorul judiciar încerca și el, săracu’, să evalueze bunurile firmei Total Air Com SRL în caz că lovea falimentu’ și bunurile trebuia să fie valorificate. Numai că, ghinion, a descoperit că o parte din bunurile astea, adică niște parașute și ceva mobilier de interior de avion erau acasă la Truică, pe ditai domeniul ăla de lux vizibil în întregime doar din avion. Și i-a făcut plîngere penală. Pînă la urmă, Parchetul de pe lîngă Judecătoria Sectorului 1 i-au dat NUP (neînceperea urmăririi penale) lui Truică, nu se știe de ce. O fi fost simpatic. Da’ parașutele tot la el acasă au rămas. O fi fost firma lui, o să ziceți voi, așa că omul avea dreptul la bunurile firmei. Și dacă ar fi fost așa, acționarul majoritar (sau chiar unic) nu ar mai fi avut nici un drept asupra bunurilor firmei sale din momentul intrării acesteia în insolvență.

De la cine a umflat Truică parașutele

Dar Remus Truică nici măcar nu era acționar de vreun fel la firmă. Conform Monitorului oficial, încă de la înființarea firmei, nici urmă de Truică în Total Air Com SRL, deși în oraș așa se zicea. În momentul intrării Total Air Com SRL în insolvență, raportul pomenit mai sus zice că acționarii erau următorii: „Persoane juridice: SC INA Trade Com SRL cu sediul în București, bdul Banu Manta nr. 60, înregistrată la ORC sub nr. J40/19371/2004, deținînd un număr de 12 acțiuni reprezentînd 60% cotă de participare la beneficii și pierderi; Persoane fizice: Petrescu Dan, cetățean român, născut la data de 06.03.1954, București, deținînd un număr de 4 părți sociale reprezentînd 20% cotă de participare la beneficii și pierderi; Cohn Vladimir, cetățean român, născut la data de 26.11.1944, Samoilovca, Federația Rusă, deținînd un număr de 4 părți sociale reprezentînd 20% cotă de participare la beneficii și pierderi;“.

Parașutele trebuia să ajungă la BRD și Fisc

Deci, nici urmă de Remus Truică printre acționari. Și nu, nici în INA Trade Com SRL nu e acționar Truică, ci fosta lui nevastă, Irina, și mama acesteia, Ruxandra Irina Orțan. Da’ poate o fi fost Truică printre creditorii Total Air Com SRL, nu? Caz în care ar avea tot dreptul să ia acasă parașutele. Citim, deci, din nou din raportul administratorului judiciar: „Comitetul creditorilor: 1) SC INA Trade SRL -președinte 2) BRD Group Societe Generale – membru 3) Direcția Generală A Finanțelor Publice A Municipiului București“.

Așadar, Truică nu avea dreptul nici în calitate de creditor să ia bunurile firmei acasă. Dar le-a luat și nu le-a dat înapoi nici pînă acum. Pentru că lui îi plac parașutele.”, a conchis sarcastic, jurnalistul Cătălin Prisăcariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *