Știri din capitalele Europei, 15 februarie

BRUXELLES

De-a lungul ultimului deceniu, Carla Dejonghe s-a străduit să evidențieze modul în care persoanele care trăiesc singure sunt adesea dezavantajate, fie prin cheltuielile mai mari ale gospodăriei, fie prin presupunerea că sunt disponibile pentru a lucra seara și în weekenduri. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, consiliera belgiană a luat atitudine, transformând primăria orașului în care trăiește în prima din țară – și poate chiar din Europa – care îi determină pe factorii de decizie politică să ia în considerare impactul acțiunilor lor asupra celor care trăiesc singuri, scrie The Guardian.

În întreaga Uniune, numărul gospodăriilor formate dintr-un singur adult, cu sau fără copii, a crescut cu 30% în mai puțin de un deceniu. În 2022, aproape 72 de milioane de persoane trăiau singure în UE, în ceea ce Eurostat a descris ca fiind cel mai frecvent tip de gospodărie din întregul bloc. În ultimii ani, s-a atras atenția asupra a ceea ce se numește „penalizarea persoanelor singure”, referindu-se la costurile suplimentare suportate de cei care nu au pe nimeni cu care să împartă costurile, cum ar fi chiria, facturile la energie, abonamentele la internet și la televiziune.

 

BERLIN

Economia germană are performanțe „dramatic de proaste”, a declarat miercuri, 14 februarie, ministrul Economiei din această țară, Robert Habeck, guvernul așteptându-se acum la o rată de creștere de doar 0,2% pentru 2024. Anul trecut, Germania a înregistrat cea mai proastă performanță dintre toate economiile majore la nivel mondial, cu o contracție a PIB-ului de 0,3%, ceea ce a exacerbat îngrijorările legate de deteriorarea bunăstării celei mai mari economii europene, conform Euractiv.

 

PARIS | KIEV

Președintele francez Emmanuel Macron va semna vineri, la Paris, un acord bilateral de securitate cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul unei călătorii care va trece și prin Germania, a anunțat președinția franceză într-un comunicat. Aceasta nu a dezvăluit detalii specifice despre acord, care va fi semnat la palatul prezidențial Elysee.

Macron a declarat la începutul acestui an că Franța negociază un acord bilateral pe modelul celui pe care Ucraina l-a convenit recent cu Regatul Unit, care acoperă 10 ani. Aceasta va fi cea de-a treia vizită a lui Zelenski la Paris de la invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu aproape doi ani, după cele din februarie și mai 2023, se arată în comunicat, conform The Associated Press.

 

MADRID | DUBLIN

Prim-miniștrii Pedro Sánchez, din Spania, și Leo Varadkar, din Irlanda, au cerut Comisiei Europene să „revizuiască de urgență” acordul UE-Israel, având în vedere războiul din Gaza și agravarea crizei umanitare. Într-o scrisoare comună adresată Ursulei von der Leyen și trimisă miercuri dimineață, cei doi lideri și-au exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la campania militară a Israelului și la potențialele încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului internațional. Aceștia au subliniat rezoluția recentă a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite și hotărârea Curții Internaționale de Justiție, care a constatat că unele dintre acțiunile Israelului „pot intra” sub incidența Convenției privind genocidul, relatează Euronews.

 

VARȘOVIA

Ministerul polonez al Educației a publicat un proiect de noi programe școlare pentru elevi, care ar reduce cu aproximativ 20% volumul de materii predate la aproape toate disciplinele. Ministerul speră că această reducere, combinată cu menținerea aceluiași număr de ore de predare, „va permite profesorilor și elevilor să abordeze materia cu mai mult calm și în mod mai profund, ceea ce va duce la o educație mai eficientă”. De asemenea, ministerul dorește să se pună mai mult accent pe analiză și cercetare și mai puțin pe memorare. Cu toate acestea, opoziția a obiectat puternic față de reducerile din programul de istorie, despre care spune că ar duce la omiterea unor evenimente importante, potrivit Notes from Poland.

 

SOFIA

„Nevoia de a găsi un cumpărător strategic” pentru rafinăria Lukoil Neftochim din Burgas și posibilitățile de reducere a dependenței de gazul și petrolul rusesc în regiunea balcanică au fost discutate de o delegație a guvernului bulgar în timpul vizitei sale în SUA, a anunțat miercuri Ministerul de Finanțe, scrie Euractiv. Guvernul bulgar nu a furnizat nicio informație specifică cu privire la potențialul interes al investitorilor strategici americani pentru activitatea petrolieră a companiei rusești, care a recunoscut deja că ia în considerare posibilitatea de a-și vinde afacerile din această țară.

 

BELGRAD | MOSCOVA

Serbia a primit o nouă livrare de arme de la aliatul său, Rusia, în ciuda sancțiunilor internaționale impuse Moscovei din cauza invaziei sale la scară largă din Ucraina. Președintele populist sârb Aleksandar Vucic a prezentat miercuri un sistem rusesc antidronă pentru bruiaj electronic, cunoscut sub numele de Repellent, despre care a spus recent că „este în mâinile noastre”. Livrările au ajuns în Serbia în urmă cu câteva luni, chiar dacă spațiul aerian al țării este aproape complet înconjurat de state membre NATO care au fost de acord cu sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. Serbia este singura țară europeană care a refuzat să se alinieze la sancțiunile Uniunii Europene în urma invaziei Rusiei în Ucraina de acum doi ani. De asemenea, este singura țară europeană care continuă să semneze acorduri de cooperare cu Moscova, conform The Associated Press.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: