Știri din capitalele Europei, 21 februarie

UNIUNEA EUROPEANĂ | KIEV

Sprijinul pentru Ucraina în rândul europenilor rămâne ridicat, însă, la aproape doi ani de la invazia țării, doar 10% dintre ei cred că aceasta poate învinge Rusia, potrivit unui sondaj realizat la nivelul UE. Potrivit sondajului, cei mai mulți dintre europeni cred că un „acord de compromis” va fi cea mai probabilă soluție.

Datele arată o schimbare de atitudine față de anul trecut, când un număr mai mare de europeni afirmau că Ucraina trebuie să recupereze toate teritoriile pierdute.

Aceștia le cer politicienilor să adopte o abordare mai „realistă”, care să se concentreze pe definirea a ceea ce trebuie să însemne de fapt o pace acceptabilă, susțin autorii raportului, conform The Guardian.

 

BERLIN

Mii de călători din Germania au rămas blocați marți, când personalul de la sol a intrat în grevă în șapte dintre cele mai mari aeroporturi ale țării. Greva de o zi a sindicatului Ver.di, care va dura până mâine laora 7.00, afectează câteva sute de zboruri de pe aeroporturile din Frankfurt și München, principalele centre de operațiuni ale Lufthansa, precum și din Berlin, Düsseldorf, Hamburg, Köln-Bonn și Stuttgart.

Greva este cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni similare din acest an în sectoarele feroviar, aerian și al transportului local.

Confruntându-se cu inflația și cu lipsa de personal, sindicatele fac presiuni pentru salarii mai mari și condiții de muncă mai bune.

Astfel de scurte „greve de avertisment” sunt o tactică obișnuită în negocierile contractuale din Germania.

Însă acestea creează numeroase probleme călătorilor și navetiștilor, transformând  Germania, dintr-o putere economică europeană cu o reputație de eficiență exemplară, într-o țară disfuncțională, arată The Associated Press.

 

VIENA

Cifrele preliminare publicate de Institutul de Statistică din Austria relevă o tendință îngrijorătoare în ceea ce privește rata natalității.

Vorbim despre 77.296 de nașteri înregistrate în 2023, tendință care marchează o scădere de 6,5% față de anul precedent și un declin notabil de 10,2% față de media pre-pandemică din perioada 2015-2019.

Comparativ, au fost înregistrate 88.744 de decese, ceea ce a dus la un deficit de nașteri de 11.448 de persoane pentru al patrulea an consecutiv.

Directorul general al institutului, Tobias Thomas, a remarcat o creștere cu 7,1% a numărului de decese în comparație cu media de dinainte de pandemie.

Este de așteptat însă ca cifrele finale privind decesele să crească la 90.000 din cauza înregistrărilor târzii, relatează The Local Austria.

 

LISABONA

Uniunea Europeană nu este pregătită să accepte includerea în UE a unei țări aflate în război, a avertizat marți fostul președinte al Comisiei Europene și fost premier portughez José Manuel Durão Barroso, care a făcut apel în schimb la o eventuală înțelegere care să împiedice extinderea conflictului din Ucraina, scrie Euractiv.

 

LONDRA

Guvernul britanic acuză peste 500 companii britanice emblematice precum EasyJet, Estee Lauder, Greggs, Hamleys și Harrods, că nu ar fi plătit salarii minime angajaților.

„Deși nu toate plățile sub nivelul salariului minim sunt intenționate, guvernul a subliniat că orice persoană îndreptățită să primească salariul minim trebuie să îl primească și că se vor lua măsuri de aplicare a legii împotriva angajatorilor care nu își plătesc corect personalul”, a adăugat șeful Departamentului pentru Afaceri și Comerț din această țară, scrie Euronews.

Potrivit site-ului oficial al guvernului britanic, orice persoană de peste 23 de ani se califică la un salariu minim de 10.42 de lire sterline pe oră.

 

TALINN

Agenția de securitate internă a Estoniei a anunțat marți că a arestat 10 persoane suspectate de sabotaj și de răspândirea fricii și crearea de tensiuni în țara baltică, în cadrul unei „operațiuni hibride” coordonate de serviciile speciale ale Rusiei.

Printre suspecți – reținuți între decembrie și februarie – se numără persoane despre care se crede că au spart geamurile mașinilor ministrului de Interne, Lauri Läänemets, și a unui jurnalist local, a precizat Serviciul de Securitate Internă estonian, conform The Associated Press.

 

VARȘOVIA

Decizia orașului Cracovia, al doilea oraș ca mărime din Polonia, de a interzice vânzarea de alcool în magazine pe timp de noapte a dus la scăderea la aproape jumătate a intervențiilor poliției în primele șase luni de aplicare a acestei măsuri.

Decizia, în vigoare de la 1 iulie anul trecut, interzice vânzarea de alcool între miezul nopții și 5:30 dimineața, în încercarea de a calma viața de noapte din oraș, acesta fiind cea mai populară destinație turistică din Polonia.

În primele șase luni de la intrarea în vigoare a interdicției, intervențiile poliției în timpul orelor specificate au scăzut cu 47% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată noile cifre publicate de primărie, potrivit Notes from Poland.

 

SOFIA

Partidul bulgar de extremă dreapta pro-rus Vazrazhdane (Renaștere) a trimis o delegație la Moscova la invitația partidului Rusia Unită al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit unui anunț al Academiei Diplomatice a Ministerului rus de Externe, scrie Euractiv.

Vazhrazdane este a treia forță politică din Parlamentul bulgar, după ce a obținut 14,3% din voturi la ultimele alegeri parlamentare. Susținătorii partidului provin din cercurile pro-ruse din societatea bulgară. Acesta concurează la alegeri cu Partidul Socialist Bulgar și cu alte câteva partide pro-ruse mai mici.

 

TIRANA

Protestatarii opoziției au aruncat marți seara târziu cu bombe cu benzină și pietre asupra clădirii guvernului albanez, acuzând oficialii statului de implicare în crima organizată și corupție, după ce liderul lor a fost plasat în arest la domiciliu.

Mii de persoane s-au adunat în fața sediului guvernului din capitala Tirana, în timp ce polițiștii antirevoltă au fost chemați să izoleze biroul premierului Edi Rama. Nu au existat rapoarte imediate privind răniți, pagube grave sau arestări. Principalul partid de opoziție, Partidul Democrat, îl acuză pe Rama de nepotism și corupție, despre care spune că îi determină pe mulți tineri să emigreze pentru o viață mai bună în Europa de Vest, potrivit Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL