12 februarie – Ziua internaţională pentru prevenirea extremismului violent

violență domestică
Sursa foto: Unsplash

Organizaţia Naţiunilor Unite marchează, la 12 februarie 2024, a doua Zi internaţională pentru prevenirea extremismului violent care ar conduce la terorism, printr-o serie de acţiuni. Printre acestea, se numără evenimentul virtual din 12 februarie, organizat de Grupul de lucru al ONU Global Counter-Terrorism Coordination Compact pentru prevenirea şi combaterea extremismului violent care conduce la terorism, şi un eveniment la nivel înalt, sub egida ONU, pe 13 februarie.

În Rezoluţia 77/243, adoptată la 22 decembrie 2022, Adunarea Generală a ONU a decis să declare data de 12 februarie Ziua Internaţională pentru Prevenirea Extremismului Violent în sine, dar şi atunci când este propice terorismului, pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la ameninţări şi să consolideze cooperarea internaţională în acest sens. Adunarea Generală a subliniat, în acest context, responsabilitatea principală a statelor membre şi a instituţiilor naţionale respective în combaterea terorismului şi a subliniat rolul important al organizaţiilor interguvernamentale, al societăţii civile, al mediului academic, al liderilor religioşi şi al mass-media în combaterea terorismului şi prevenirea extremismului violent. Rezoluţia a reafirmat că terorismul şi extremismul violent nu pot şi nu trebuie asociate cu nicio religie, naţionalitate, civilizaţie sau grup etnic, subliniază pagina www.un.org/counterterrorism.

Adunarea Generală a invitat Biroul de Luptă împotriva Terorismului, în colaborare cu alte entităţi relevante ale Pactului Global de Coordonare împotriva Terorismului al Naţiunilor Unite, să faciliteze respectarea acestei Zile Internaţionale.

Extremismul violent reprezintă un afront adus scopurilor şi principiilor Naţiunilor Unite. Subminează pacea şi securitatea, drepturile omului şi dezvoltarea durabilă. Nicio ţară sau regiune nu este imună la impactul acestei ameninţări. Extremismul violent este un fenomen divers, fără definiţie clară, care nu este nici nou, nici specific unei regiuni, naţionalităţi sau unei credinţe. Cu toate acestea, în ultimii ani, grupuri teroriste precum Statul Islamic (ISIL sau ISIS), Al-Qaida şi Boko Haram au modelat imaginea populaţiei despre extremismul violent şi dezbaterea cu privire la modul de abordare a acestei ameninţări. Mesajul de intoleranţă al acestor grupuri – religios, cultural, social – a avut consecinţe drastice pentru multe regiuni ale lumii, evidenţiază sursa citată.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: