12 luni consecutive de căldură fără precedent. Șeful ONU: Omenirea se află pe „drumul către iadul climatic”

Antonio Guterres
Sursa foto: Twitter (X) / Antonio Guterres

Planeta tocmai a marcat o nouă etapă „șocantă”, cu 12 luni consecutive de căldură fără precedent, potrivit noilor date de la Copernicus, serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene. În aceeași zi, șeful ONU, Antonio Guterres, a susținut un discurs pasional la New York despre schimbările climatice, numind companiile de combustibili fosili drept „nașii haosului climatic”. „Jucăm la ruletă cu planeta noastră”, a spus el miercuri. „Avem nevoie de o ieșire de pe drumul către iadul climatic.”

Fiecare lună din iunie 2023 până în mai 2024 a fost cea mai călduroasă astfel de lună înregistrată în toată lumea, arată datele Copernicus, potrivit CNN.

Canicula care s-a întins pe o perioadă de 12 luni este „șocantă, dar nu surprinzătoare”, având în vedere schimbările climatice cauzate de oameni, a spus Carlo Buontempo, directorul Copernicus, care a avertizat că ce urmează este mai rău, cu excepția cazului în care poluarea cu combustibili fosili care provoacă încălzirea planetei este redusă.

Copernicus și-a publicat datele în aceeași zi în care secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a ținut un discurs pasional la New York despre schimbările climatice, condamnând companiile de combustibili fosili drept „nașii haosului climatic” și, pentru prima dată, făcând apel în mod explicit tuturor țărilor să interzicerea publicității produselor lor din combustibili fosili.

Guterres i-a îndemnat pe liderii mondiali să preia rapid controlul asupra crizei climatice.

„Jucăm la ruletă cu planeta noastră”, a spus el miercuri. „Avem nevoie de o ieșire de pe autostrada spre iadul climatic.”

Citește mai mult AICI

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: