Skip to content
Politică

Vasile Dâncu trage un semnal de alarmă: M-am uitat în cifrele ultimilor ani…

Vasile Dâncu trage un semnal de alarmă: M-am uitat în cifrele ultimilor ani…

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, joi, că în România creşterea economică nu produce un efect social puternic, pentru că ponderea capitalului autohton este prea mică.

„Vorbim despre capitalul românesc. M-am uitat în cifrele ultimilor ani şi în anii când noi am reuşit într-adevăr să obţinem o creştere economică, cea mai mare din Europa sau pe locul doi în Europa, sărăcia a crescut cu 3,4% în ultimii ani, 2013, 2014, în fiecare an a crescut sărăcia. Asta arată un paradox, în fond. De ce dezvoltarea nu produce până la urmă un efect social puternic? Explicaţiile sociologice ale acestei discrepanţe – capitalul românesc are o pondere mult mai mică şi capitalul românesc nu a reuşit să producă efectele, nu este destul de puternic în bugetul general, pentru că acesta este cel care difuzează cel mai mare efect în societate. Capitalul străin este un lucru ok, dar aduce efecte pe orizontală mult mai puţine şi efecte sociale mult mai puţine”, a spus Dâncu, potrivit agerpres.ro.

În același timp, Dâncu a adăugat că, potrivit unui studiu din 1991, 80% dintre români considerau că oamenii de afaceri de atunci au făcut avere prin furt, prin nepotism sau corupţie. Refăcând anul acesta sondajul, Dîncu a spus că 90% dintre români au răspuns în acelaşi fel.

„Asta este una dintre marile noastre probleme structurale, de mentalitate, şi pentru asta toţi cei care am condus vreodată România suntem vinovaţi, pentru că nu am reuşit, per total, să facem ceva pentru a încuraja capitalul românesc”, a menţionat Vasile Dîncu.

„Capitalismul a învins definitiv în România, a trecut perioada de tranziţie, e o chestiune normală, dar concluzia este – capitalismul românesc a pierdut bătălia în această treabă. Generaţia X, cea formată din cei între 35 – 55 de ani, a pierdut competiţia, ea nu a reuşit să ia poziţii de putere, ăsta este un lucru important, a venit după schimburi destul de haotice şi nu a avut susţinere antreprenorială. Capitaliştii români nu au o reprezentare în zona puterii, ei nu au, de exemplu, un partid politic, a face partide politice nu este ilicit în democraţie, nu este neetic ca ei să fie în politică. Generaţia Z, cea care a trecut de noi, a stat la putere mai mult decât trebuia”, a mai afirmat Dîncu.

" "

3 comentarii la “Vasile Dâncu trage un semnal de alarmă: M-am uitat în cifrele ultimilor ani…

  1. Dle Dâncu ce mai aşteptaţi ? Sunteţi vicepriministru în Guvernul României. Ce-i cu plângăceala asta mioritică ? Sau să înţeleg că recenta faptă vitejească a Guvernului României privind listele cu datornicii la stat face parte tot din „încurajarea” întreprinzătorilor autohtoni, a capitalului românesc ?!!! Evident , Guvernul din care faceţi parte, uitând să publice şi datoriile statului român către cetăţenii (contribuabilii) săi .De asemenea nici acest guvern , dacă nu tehnocrat în adevăratul sens al cuvântului, măcar mai puţin…politic ,dacă se poate spune aşa, nu a făcut şi nu face nimic pe linia LEGIFERĂRII ŞI ASIGURĂRII TRANSPARENŢEI DE FACTO A UTILIZĂRII BANILOR PUBLICI. De ce ? Realizarea (execuţia) bugetului României continuă să fie „publicată” de zeci de ani pe câteva pagini pe site-ul MFP (???!!!). De ce ? Două trei lucruri simple privind mediul de business şi mai ales utlizarea banilor publici, le puteaţi şi încă le mai puteţi face, fără a fi nevoie de prea multe „studii”,”statistici”, etc. ce să vă stârnească „mirări” şi „îngrijorări”. Şi evident s-ar putea reduce mult costurile cu diversele structuri ce descoperă, se miră, acţionează zgomotos …după ani şi ani de zile de la jafurile din banii publici, întrucât TRANSPARENŢA previne şi descurajează multe, Dle Viceprimministru. Nu vreau să mă mai întind cu vorba, dar mai sunt multe rezolvabile rapid în folosul public, chiar de către acest Guvern. Spor şi succes ! EMIL CULDA

  2. Si, ma rog frumos, a cui o fii vina? Nu a guvernantilor, si ma refer la cei din ultimii 26 de ani, ca ei au reusit sa vanda tot ,”investitorilor straini” , pe bani marunti ? Si din Romania fara datorii, cu agricultura si industrie, cu resurse naturale invidiate de multi, care au platit datoriile, asa „inapoiata si buna de dat la fier vechi „, am ajuns datori vanduti fara perspective de a platii vreo data datoriile facute pe banda rulanta, fara macar sa stim pentru ce. Dar suntem tari la lamentari. Cand toti specialisti pleaca in strainatate pentru ca aici nu sunt locuri de munca, ca de am vandut la fier vechi tot, ce sperante mai avem? Sa dam de pamant cu toti cei care nu fac alceva decat sa fure si sa se lamenteze cat de greu este

  3. Paradoxul derivă și din faptul că tot capitalul a încăput pe mâna unor bișnițari pe care nu-i interesează dezvoltarea României ci doar utilizarea banilor obținuți pentru plăcerile lor, hobby-urile lor, afacerile lor personale și cel mult de grup orientate spre spolierea pe mai departe a celorlalți și nu spre revigorarea economică și creare de locuri de muncă. Banii investiți în fotbal sunt pentru plăceri. Banii reinvestiți în crâșme, băuturi, țigări, yahturi, mașini de lux, concedii în medii exotice sunt tot pentru plăceri și lux. De ce nu sunt impozitate descurajant de excesiv pentru a le limita? Când banii sunt furați evident vor fi folosiți chiar și contrar taxelor și impozitelor excesive. Atunci DNA-ul poate pune întrebări. Legislația trebuie corelată cu aceste acțiuni. Dacă pui taxe pe cărți și editare de carte, pe muncă și dobândire de foloase prin muncă evident nu vei încuraja nici munca nici cultura și vom bate pasul pe loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *