Ziua mondială a somnului. Cât de important este un somn bun

Sursa: Pixabay

La 15 martie 2024, este marcată ediţia cu numărul 17 a Zilei mondiale a somnului, potrivit www.worldsleepday.org. Aceasta este programată în fiecare an, în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie.

Ziua mondială a somnului este promovată de Societatea Mondială a Somnului, organizaţie apărută în 2016 ca urmare a fuziunii dintre Federaţia Mondială a Somnului şi Asociaţia Mondială a Medicinii Somnului.

Pentru ediţia din 2024, organizatorii au propus tema „Echitatea somnului pentru sănătate globală” (Sleep Equity for Global Health), arată worldsleepday.org. Deşi somnul este esenţial pentru sănătate, există diferenţe considerabile între diverse grupuri şi comunităţi de oameni în privinţa posibilităţii de a obţine un somn suficient şi odihnitor. Aceste diferenţe nu au cauze biologice, ci sociale.

Potrivit project-sleep.com, persoanele care aparţin unor minorităţi ce sunt stigmatizate în anumite părţi ale lumii, precum cele etnice, religioase, sexuale, persoanele suferinde de anumite boli sau cu dizabilităţi, sunt predispuse la tulburări de somn. Această problemă apare şi în cazul persoanelor neurodivergente sau a celor care trăiesc sub sau la limita sărăciei. Persoanele care aparţin acestor categorii rareori beneficiază de ajutor de specialitate adecvat pentru rezolvarea acestei probleme ce le poate deteriora grav sănătatea.

Conform psihologului Michael Grandner, directorul Programului de Cercetare a Somnului şi Sănătăţii din cadrul Universităţii din Arizona, „somnul nu este doar un proces biologic, ci unul care are loc în contextul lumii în care trăim”, potrivit www.project-sleep.com.

Promotorii Zilei mondiale a somnului sugerează câteva direcţii de acţiune care să reducă aceste inechităţi. Medicii sunt încurajaţi să întrebe toţi pacienţii inclusiv despre eventualele lor probleme delegate de somn. Promovarea siguranţei sociale, a salarizării decente, a accesului la educaţie şi la servicii medicale de calitate contribuie, de asemenea, la realizarea echităţii somnului. Combaterea discriminării pe criterii rasiale, religioase, sexuale şi de gen are şanse mari să reducă, la rândul său, inechităţile privitoare la obţinerea unui somn de calitate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: