Skip to content
Cluj

150 de milioane de euro ar putea da frații Pavăl de la Dedeman pe The Office – ar fi cea mai mare tranzacție imobiliară din istoria Clujului

ziardecluj.ro

Azi, Ziarul Financiar a publicat informația potrivit căreia clădirea gigant de birouri The Office din Cluj, cu 58 000 de mp închiriabili este vânată de Țiriac și/sau frații Pavăl, patronii Dedeman. Proiectul a fost dezvoltat la Cluj de fondul de investiții NEPI și de omul de afaceri Ovidiu Sandor, pe un teren foarte ieftin la achiziție, cumpărat în urmă falimentului unor oameni de afaceri israelieni.

The Office a devenit un proiect emblematic pentru piață de birouri din România, căci Sandor a ținut morțiș să investească foarte mulți bani în clădire, dotările fiind premium. Răsplată a fost pe măsură: cele 3 clădiri ale The Office s-au umplut de chiriași de top, media per metrul pătrat închiriat fiind de circa 13 euro, spun surse din piață.

Finalizarea cu brio a proiectului a atras atenția, spune ZF, a lui Ion Țiriac și, cel mai probabil separat, a fraților Pavăl, proprietarii Dedeman.

Ziar de Cluj crede că Ion Țiriac, la cei 1,5 miliarde dolari avere personală (estimările diverselor publicații economice) ar putea avea cashul necesar achiziției, însă nu e clar și dacă interesul real. Țiriac are 79 de ani, iar achiziția unei clădiri de birouri cu număr mare de metri pătrați, la un yield de 7,5% pe an, ar face că amortismentul să săra binișor de 14-15 ani, sigur, în funcție și de prețul de achiziție al clădirii.

În schimb, frații Pavăl păr mai viguroși financiar și mai dornici să facă shopping de nivel înalt. În decembrie, patronii Dedeman au șocat România punând jos 100 de milioane pentru 23 la sută din acțiunile ALRO.

Despre ei se spune că sunt mega solvabili și cu foarte puțină încărcare pe bănci. Pe 2017 doar, frații Pavăl din Bacău au făcut pe Dedeman 200 milioane de euro. Specialiștii din piață susțin că vor ajunge la 300 de milioane pe 2018. Asta că să nu va mai spunem că în întreagă existența a companiei de bricolaj, frații Paval au marcat cumulat aproape un miliard de dolari profit, în condițiile în care acești antreprenori și-au achiziționat din resurse proprii terenurile unde funcționează magazinele, neapelând la firme off-shore și alte subterfugii de ascundere a profitului.

Dacă frații Pavăl ar apela și la bănci, ar face ravagii pe partea de achiziții, susține ziardecluj.ro

Giuvaer rar

Să va spunem așadar și la cât s-ar ridica o eventuală achiziție a The Office: la cei 58 000 de mp, având în vedere și statutul premium al clădirii, precum și situarea complexului The Office în Cluj-Napoca, unde economia explodează și nu da semn de recul, ba mai adăugând că nu sunt multe asemenea clădiri în România, prețul per metru pătrat poate foarte bine stă în jurul sumei de 2500 de euro. Ceea ce ne duce la impresionantă sumă de 150 de milioane de euro de pus jos pentru orice curajos dornic de shopping.

Pentru frații Pavăl, nu e o sumă imposibilă, mai ales că ei erau cât p-aci să dea 164 de milioane pentru 5 clădiri AFI, din tranzacție rămânând achiziția doar a 3 clădiri pentru 90 de milioane de euro.

Dar mai avem o exclusivitate pentru dumneavoastră: frații Pavăl și Țiriac nu ar fi singurii pețitori ai clădirii.

Fondul NEPI discută și cu firmă sud-africană de asigurări de viață Old Mutual intrată în România prin dezvoltatorul bulgar AG Capital (formând fondul Lion’s Head Investments), care tocmai au dat anul trecut 170 de milioane de euro pe clădirea de birouri Oregon Park din București, anunțând că ar mai avea în desagă cash pentru achiziții de minim 350 de milioane de euro.

Cine va decide câștigătorul? NEPI pentru conaționalii de la Old Mutual sau omul de afaceri român Ovidiu Sandor pentru frații Pavăl?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *