Skip to content
Cultural Sibiu Social Știri locale

19 ani de birocrație: Reședința mitropoliților din Sibiu a devenit monument istoric. ÎPS Laurențiu vrea să reabiliteze clădirea

turnulsfatului.ro

După 19 ani de când fosta reședință de vară mitropolitană a fost propusă pentru a fi inclusă în lista monumentelor istorice de importanță națională, acest lucru a devenit în sfârșit realitate. Edificiul – care este considerat a fi una dintre cele mai frumoase clădiri din Sibiu – a fost clasat ca monument istoric printr-un ordin al ministrului Culturii și Identității Naționale, iar Arhiepiscopia Sibiului intenționează să reabiliteze clădirea.

Ordinul ministrului Valer-Daniel Breaz a fost semnat încă pe data de 6 decembrie 2018, Mitropolia Ardealului fiind informată despre acest lucru în luna ianuarie. Monument istoric a fost declarată nu numai „Platul mitropolitan”, dar și „Grădina cu arbori seculari” și „Gardul”.

Decizia autorităților de la București a determinat reprezentanții Bisericii din Sibiu să includă clădirea în lista marilor proiecte pe care Arhiepiscopia Sibiului intenționează să le înceapă sau implementeze în anul 2019.

Marile proiecte ale Bisericii din Sibiu

Sâmbătă, 9 februarie, a avut loc ședința de lucru a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului (AS), în cadrul căreia a fost făcut un bilanț al activităților din 2018, apoi prezentate proiectele ce se vor desfășura în acest an.

Am prezentat proiectele de viitor, care sunt multe și sperăm să ne angajăm și mai mult în lucrarea educațională prin construirea unei noi grădinițe și deja am început aceste lucrări de construcție, apoi avem noi proiecte sociale în așa fel încât implicarea în acest domeniu să însoțească misiunea și pastorația Bisericii. Avem o mare răspundere pentru educația tineretului și ocrotirea acestuia în așa fel încât viitorul Bisericii noastre, să fie asigurat, cu binecuvântarea lui Dumnezeu”, a spus ÎPS Mitropolit Laurențiu Streza.

Astfel, este vorba despre șase proiecte mari pe care AS vrea să le implementeze în anul 2019: unele sunt noi, altele vor continua. Despre două dintre ele Turnul Sfatului a scris anterior. Printre acestea se numără construirea grădiniței din Cartierul Arhitecților, proiect demarat chiar ieri, 11 februarie, precum și amenajarea și deschiderea Centrului social de zi pentru vârstnici al Arhiepiscopiei Sibiului. De asemenea, reprezentanții Bisericii din Sibiu mai promit să finalizeze lucrările de amenajare a Centrului cultural-educațional de la Tărlungeni, județul Brașov, să amenajeze un Centru multicultural „Nicolae Bălan” al eparhiei, să deschidă Institutului cultural muzeal al Mitropoliei Ardealului, dar și să continue proiectul filantropic deja aflat în desfășurare în parteneriat cu parohiile sibiene, „Fericiți cei milostivi”.

Reședința mitropoliților va deveni Centru multicultural

Proiectul privind amenajarea Centrului multicultural „Nicolae Bălan” al eparhiei are în vederea reabilitarea clădirii fostei reședințe de vară mitropolitană de pe Bulevardul Victoriei, nr. 38, clădire care stă în paragină de mai mulți ani. Aceasta a fost propusă spre clasificare în lista monumentelor istorice de importanță națională încă în martie 2010, însă din cauza procedurilor birocratice decizia a fost amânată aproape două decenii.

După o perioadă considerabilă de tergiversări legată de statutul casei de pe Bulevardul Victoriei 38, în cele din urmă, la mijlocul lunii ianuarie am primit ordinul de ministru prin care s-a aprobat definitiv clasarea casei ca monument istoric de interes național. Așa încât ÎPS și-a dorit și-și dorește să valorificăm spațiul respectiv și să-l facem un centru multicultural care va purta numele mitropolitului Nicolae Bălan”, ne-au spus reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului când i-am întrebat detalii despre proiectele pe care vor să le facă în acest an.

Cum va arăta fosta reședință a mitropoliților din Sibiu după reabilitare

Am aflat că Arhiepiscopia Sibiului a depus un memoriu tehnic de arhitectură la Compania Națională de Investiții (CNI) în care justifică înființarea unui Centru Multicultural „Mitropolit Nicolae Bălan”, în vederea reabilitării clădirii. AS este în așteptarea unui răspuns din partea instituției care urmează să decidă dacă va prelua realizarea investiției. Potrivit regulamentului de funcționare a CNI, aceasta pregătește documentația tehnico-economică, întocmește caietele de sarcini și alte documente pentru demararea de licitații, elaborează devizele de cheltuieli, emite ordinul de începere a lucrărilor de proiectare și execuție, inspectează șantierul etc.

Conform proiectului elaborat de AS, fosta reședință mitropolitană ar urma să păstreze aspectul exterior inițial, iar în interior să fie dispusă astfel: subsol, parter, etaj, mansardă.

La subsol se propune să fie trei încăperi în suprafață totală de aproape 46 mp. La parter ar putea să fie amenajată un spațiu expozițional, o sală de conferințe și activități culturale, secretariatul, un oficiu, precum și o debara, un depozit și o terasă.

La etaj se propune amenajarea a cinci săli: Rezidență cercetare, Studio cercetare, Sală workshop, Carte veche/Digitalizare și Sala Academica. Aici vor fi, la fel, un balcon, precum și o terasă acoperită și una descoperită.

La mansardă se propune construirea unei săli de proiecție, a unui stand IT/Multimedia, dar și a unei garderobe și a unui depozit.

Suprafața utilă totală a clădirii este de 682,47 MP.

Spațiile din interior sunt destul de generoase; vrem să fie dedicate exclusiv activității cultural academice. Pentru tot ce înseamnă palatul respectiv s-a făcut un proiect tehnic pe care l-am înaintat pentru obținerea de fonduri, pentru că valorile sunt extraordinar de mari, către Compania Națională de Investiții. Proiectul s-a depus la sfârșitul anului trecut și s-a completat în ianuarie când am primit ordinul de clasare.

Sperăm să obținem niște fonduri, pentru că devizul de lucrări este enorm de mare, din cauza faptului că în timpul comunismului – când a fost casa pionerilor și apăreau încă atunci semne de fisură – cei care se ocupau de întreținerea caselor naționalizate au găsit soluția să înfunde demisolul cu beton. Fapt care în loc să ajute, a accelerat procesul deteriorării casei. Și se și vede din stradă – la nivelul acoperișului este o crăpătură considerabilă. Cert este că se impun niște exigențe de rezistență foarte costisitoare și foarte mari. Ne dorim din toată inima să se salveze casa aceasta, mai cu seamă că acum e definită ca monument istoric. Și așteptăm [de la CNI] să avem un rezultat”, ne-au răspuns reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului.

În documentația depusă la CNI se mai menționează că spațiul studiat „este sau se va racorda la rețelele existente de energie electrică, gaz metan, apă și canalizare. Este necesară refacerea instalațiilor electrice, sanitare și termice și aducerea lor la standardele actuale. Se impune creșterea eficienței energetice a clădirii prin scăderea consumului de energie (…) Totodată, se propune ca imobilul să fie dotat cu sisteme de prevenție a incendiilor și sisteme de supraveghere video”.

De asemenea, propunerea de amenajări exterioare cuprinde crearea de locuri de parcare în cadrul parcelei, asigurarea circulației pietonale și accesul facil în clădire pentru persoanele cu dizabilități și împrejmuirea terenului pe latura frontală și laterală dreapta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *