Skip to content
Europa Politică

19 români, jucătorii cheie ai României la Bruxelles

Începând cu ianuarie, timp de 6 luni, România este la cârma Uniunii Europene, mai exact, aceasta deține preşedinţia Consiliului de Miniştri al blocului comunitar. Pe tot parcursul mandatului, României îi revine sarcina de a planifica şi conduce reuniunile şi de a reprezenta Consiliul în relaţiile cu celelalte instituţii.

Va trebui, de asemenea, să își asume reprezentarea Uniunii în dialog cu partenerii externi. Procesul Brexit, perspectiva financiară multianuală şi summitul de la Sibiu sunt doar trei dintre provocările cu care se va confrunta preşedinţia română a Consiliului UE. De asemenea, în timpul acestui mandat, respectiv în luna mai, vor avea loc alegeri pentru Parlamentului European.

Preluarea președinției vine însă într-un context nu tocmai liniștit, ultimele luni fiind marcate de conflicte deschise pe de o parte între Guvern şi Bruxelles, pe de alta între Executiv şi preşedintele Klaus Iohannis.

În acest context, presa europeană aduce critici dure la adresa României.

Cel mai mare ziar din Elveţia, scrie că România preia conducerea Europei într-un moment în care este măcinată de lupte interne de putere, iar statul de drept este ameninţat şi sabotat din cauza intereselor grupului de corupţi aflat la putere.

Preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România, o ocazie rară pentru Bucureşti să-şi arate realizările şi ambiţiile în cadrul UE, va aduce sub lumina reflectoarelor structura opacă de putere şi corupţia omniprezentă din România, susţine o jurnalistă pentru publicaţia Financial Times.

Mai multe publicaţii franceze au tratat subiectul preluării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România cu scepticism, criticând „derivele antieuropene de la Bucureşti” şi comparând România cu „o bătaie de cap pentru Europa”.

Cum România a preluat cârma UE, Politico.eu a scris un articol unde a realizat un ghid cei 19 jucători cheie ai României, la Bruxelles: Luminiţa Odobescu, Corina Creţu, Achim Irimescu, Dana Manescu, Siegfried Mureşan, Ana Gradinaru, Valentina Pop, Marian-Jean Marinescu, Ștefan Staicu, Cristian-Silviu Bușoi, Adina-Ioana Vălean, Cosmin Boiangiu, Doru Frantescu,  Mihaela Pop, Raluca Anghel, Ramona Niță, Lucian-Petru Dobrogeanu, Corina Panaitopol, Karina Stan. 

De asemenea, Politico.eu, a precizat că deja presiunea asupra României este destul de mare, iar pentru a închide gurile rele ale celor care se  îndoiesc de capacitatea sa de a ține frâiele UE vor fi necesare fapte concrete.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *