Skip to content
Opinii & Analize

A mai căzut un mit – Guvernul tehnocrat. Tăcerea partidelor îl protejează pe Tobă

DNA tocmai a lovit în orgoliu o generație tânără și frumoasă, care visa cum tehnocrația o să salveze România. Ei bine, putem spune că această gogoașă s-a dezumflat joi, când procurorii au solicitat aviz pentru urmărirea penală a proaspăt demisionarului ministru de Interne Petre Tobă. Guvernul PSD sau Guvernul tehnocrat – aceeași minciună.

Cu toții bănuiam că Petre Tobă l-a protejat pe Gabriel Oprea și i-a făcut jocurile fostului lider UNPR, care acum un an se visa stăpânul României. Vă aduceți aminte de aroganța lui Oprea, când poza în politicianul care le știe pe toate, care le face pe toate, pe umerii căruia atârna responsabilitatea ca românii să aibă un trai mai bun? Totul a fost doar un mit, pe care Oprea l-a construit ajutat de celelalte partide – PSD, PDL, PNL. Dacă lui Oprea nu i s-ar fi permis să joace rolul de „partid-balama” cu UNPR-ul său, atunci am fi avut doar un trist general care își curăța epoleții de praf.

Și cum Gabriel Oprea a știut să crească pe lângă el și pe alții, tocmai așa a apărut și Petre Tobă, „tehnocrat” care s-a dezvoltat sub ochii politicienilor. Deși o fire discretă, acesta a știut pe cine să protejeze și, mai ales, cum să-i protejeze. Era arhicunoscută legătura dintre Tobă și Oprea. Poate, acum, Cioloș să spună că n-a știut de cuplul acesta? Poate Iohannis s-o spună? Ipocrizia ar depăși orice imaginație.

Tăcut și discret, Tobă a ocupat un fotoliu pe care nu-l merita într-un Guvern tehnocrat. Încă de la început, a fost pata neagră de pe imaginea Executivului. Bănuielile privind teza sa de doctorat au aprins un foc care acum s-a stins, după ce CNATDCU a decis că Tobă n-a plagiat.

Lucrurile nu puteau să fie mai bune pentru Liviu Dragnea și PSD. Guvernul tehnocrat este responsabilitatea celor din PNL. Un guvern tehnocrat corupt este un șut în fund pentru liberali, care trebuie să stea și să încaseze. PNL nu poate nici să critice, nici să apere acest guvern. Poate de aceea, niciun lider al partidului n-a reacționat la arestarea lui Tobă și n-a mai strigat că România e sufocată de corupție. Surprinzător, corupția nu mai e subiect de discuție pentru PNL.

Cinstit ar fi să spunem că, după ce am avut un Guvern PSD corupt, avem un Guvern tehnocrat corupt. Mai contează despre câți miniștri e vorba? Corupția există la cel mai înalt nivel și asta e singura problemă care merită atenția noastră.

E un moment potrivit ca Liviu Dragnea să depună moțiunea de cenzură și are toate șansele să treacă. Cine ar mai vota pentru un Guvern condus de Dacian Cioloș, care a avut în cabinetul său un ministru anchetat de DNA? Nici măcar PNL n-ar îndrăzni să facă asta, pentru că ar proteja corupția.

Cum pentru alegeri anticipate nu mai este timp, Dacian Cioloș va rămâne în continuare premierul unui guvern cu puteri reduse. Exact ceea ce-și dorea președintele PSD. Dar alt paradox e acela că nici Liviu Dragnea nu mai crede în moțiune. Poate că ar trebui să ne întrebăm pe cine a mai protejat Petre Tobă și cine se teme de ceea ce ar putea spune fostul ministru în fața procurorilor. De asemenea, liniștea s-a așternut și în tabăra lui Tăriceanu, unul dintre cei mai duri critici ai Executivului condus de Cioloș.

De unde vine această tăcere vinovată a liderilor de partide politice? Răspunsul e tocmai acela că miniștrii tehnocrați n-au protejat doar un personaj, ci un sistem de corupție care se chinuie să supraviețuiască sub tunurile procurorilor DNA.

Același sistem care a adus incompetența în administrație, iar acum Cioloș ne aburește că vrea să facă reformă în acest domeniu. Domnule premier, cu tot respectul, de ce nu începeți prin a elimina oamenii partidelor politice din administrația publică, adică pe ăia care au fost angajați doar pentru simplul fapt că au carnet de partid sau pe ăia care au ajuns pe fotolii mari doar ca să protejeze gașca băieților cu gulere albe? Și, dacă ați fi vrut să faceți asta cu adevărat, ați fi refuzat să conduceți un Guvern din care făcea parte și Petre Tobă.

2 comentarii la “A mai căzut un mit – Guvernul tehnocrat. Tăcerea partidelor îl protejează pe Tobă

  1. Tendetios articolul,autorul uitindesentialul,TOBA A CRESCUT IN GRADINITA CU OTRAVURI DIN PROPIETATEA PSD.
    Apoi tot autorul,uita un episod ,cumplit’ de-o coruptie infioratoare-CAZUL DUICU CU VICTOR PONTA SI SLUGA TOBA……….Sorry,adevarul trebuie sa fie mai presus de micile interese.TOBA CA SI DINCU-SUNT OAMENII PSD DIN GUVERNUL ,SI ACUM ATENTIE VOTAT DE PSD-Ati uitat dle autor?????????

  2. Tobă nu era singurul care i-a fost impus lui Cioloș de clica partidelor care au „admis” acest guvern, la schimb cu alte trocuri (vezi, Dâncu, Lipă ori alți „auto-demisionari”). Așa că, las-o mai moale cu „A mai căzut un mit – Guvernul tehnocrat” domnule ziarist ]n soldă …….!
    ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *