Skip to content
Politică

BEC a dezvăluit cum se calculează pragul electoral

someseanul.ro

Biroul Electoral Central a adoptat, în ședința de joi, o decizie privind aplicarea unor dispoziții din legea pentru alegerea senatorilor și deputaților, în vederea pregătirii scrutinului parlamentar din 11 decembrie.

Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, BEC stabilește, după încheierea procesului de votare și primirea proceselor-verbale, formațiunile care îndeplinesc pragul electoral, separat pentru Senat și Camera Deputaților. Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară, și anume 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali, scrie agerpres.ro.

Conform BEC, prin sintagma „20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali” se înțelege că pentru a îndeplini condiția de prag electoral un competitor trebuie să obțină câte 20% din voturile valabil exprimate în fiecare din cele patru circumscripții electorale.

De asemenea, condiția de prag electoral se consideră îndeplinită dacă pentru o singură Cameră a Parlamentului competitorul electoral a obținut 5% din voturile valabil exprimate la nivel național. În acest caz respectivul competitor va primi mandate doar în acea Cameră a Parlamentului, precizează BEC.

Aceste prevederi nu se aplică organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care au depus candidaturi la nivel național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *