Biroul Electoral Central a adoptat, în ședința de joi, o decizie privind aplicarea unor dispoziții din legea pentru alegerea senatorilor și deputaților, în vederea pregătirii scrutinului parlamentar din 11 decembrie.
Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, BEC stabilește, după încheierea procesului de votare și primirea proceselor-verbale, formațiunile care îndeplinesc pragul electoral, separat pentru Senat și Camera Deputaților. Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară, și anume 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali, scrie agerpres.ro.
Conform BEC, prin sintagma „20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali” se înțelege că pentru a îndeplini condiția de prag electoral un competitor trebuie să obțină câte 20% din voturile valabil exprimate în fiecare din cele patru circumscripții electorale.
De asemenea, condiția de prag electoral se consideră îndeplinită dacă pentru o singură Cameră a Parlamentului competitorul electoral a obținut 5% din voturile valabil exprimate la nivel național. În acest caz respectivul competitor va primi mandate doar în acea Cameră a Parlamentului, precizează BEC.
Aceste prevederi nu se aplică organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care au depus candidaturi la nivel național.