Președintele PNL, Alina Gorghiu, a fost invitata ediției de luni a interviuri PSnews.
Alina Gorghiu a vorbit mai multe despre momentul operativ al alegerilor, despre somitățile din domeniul medical care deschid listele în mai multe județe (printre alții, medicul neurochirung Leon Dănăilă, candidat la Senat pe listele din București, doctorul gen. Ion Sîrbu, candidat în Argeș), explicând dacă această strategie a PNL-ului este un studiu sau un experiment.
„Nu este un experiment, avem un doctor, un fost director de SMURD din Brăila, care este o doamnă doctor, locul I la Brăila. Sunt vreo 15 medici foarte buni care cunosc sistemul din interior. După cazul Colectiv, suntem la un an după o dramă națională, la care încă nu avem răspunsuri, dar știm cauzele: ineficiența unui sistem administrativ în România, o birocrație absolut infiorătoare, hibele unui sistem de sănătate, care, din păcate, sunt perpetuate de niște oameni de rea-credință, ca să mă rezum la un calificativ decent„, a declarat Alina Gorghiu.
Întrebată dacă aceste personalități, venite din sistemul medical, vor fi utile, în principal, la momentul electoral sau după alegeri (pentru reformarea domeniului Sănătății), șefa PNL a explicat că experiența este cea mai relevantă când vine vorba de reformă. Totodată, Gorghiu a detaliat proiectele pe care vor să le demareze liberalii în beneficiul sistemului sanitar.
„Experința e cea mai relevantă. Toată lumea spune că sistemul poate fi reformat exclusiv cu bani. Eu vă spun că, din discuțiile cu ei, am înțeles un lucru: banii nu rezolvă reforma într-un sistem de sănătate în România. Nu exclusiv. Ai nevoie de finanțare, dar ai nevoie de oameni care să cunoscă și felul în care se sifonează banii din sistemul de sănătate și cum trebuie dotat un spital și cum trebuie comunicat cu cadrele medicale care nu mai simt respect, care vor să plece din țară și ce trebuie făcut în mediul rural, unde, de exemplu, noi nu avem dispensar, noi nu avem policlinici, noi nu avem doctori. Motiv pentru care Sănătatea se află acum în prioritățile românilor. Este o temă pe care o iau foarte în serios și vreau să vă spun doar trei idei: dublarea salariilor medicilor, creșterea salariului personalului auxiliar, opt spitale regionale, Casa medicului. Spre deosebire de colegii din PNL, care au proiecte și nu indică sursa, noi vă arătăm și care este sursa. De exemplu, am depus în Parlament un proiect de lege. Am cerut lui Dragnea un tratament egal pentru proiectul nostru care aduce mulți bani, ar colecta de patru ori mai mulți bani la bugetul de stat. Vorbim de o transpunere a unei directive care spune în felul următor. Trebuie să existe tratament egal între antreprenorul român și cel străin. (…)
Casa Medicilor am gândit-o ca un proiect de 900 de imobile, în mediul rural și urban mic, acolo unde nu ai resursă de specialitate. Am fost în Timiș și era o cavravană, 10 medici din Timișoara – și îi felicit – de diverse specialități, au mers prin județ, în mediul rural (…), vreau să vă spun că au venit oameni din localitățile învecinate, din comune și una din femei care nu fusese de un an de zile la medic avea cancer de col. Știți că e incidența cea mai mare în România de decese din cauza acestui tip de cancer. E un lucru absolut abominabil să nu ai servicii medicale în mediul rural sau urban mic. (…) În acel imobil, ai casa unde va locui medicul ca să-l încurajezi să se mute în acele zone defavorizate și ai și locația pentru dispensar, unde se fac analizele primare.
(…) Vrem să demarăm toate proiectele mari de infrastructură. Patru ani înseamnă puțin. Mă uitam la activitatea guvernului Cioloș. Păi, n-apuci, în 11-12 luni, abia te lămurești care sunt oamenii care te susțin în ministerul ăla sau care pun piedici, care sunt proiectele, până le-ai fpcut, până le-ai dat drumul, ți-ai terminat mandatul”, a mai spus liderul PNL.
Urmăriți mai jos declarațiile șefei PNL, în intervalul 13:45-19:40:
Ce ochelari de kretina johannista si-a tras…