Skip to content
Politică

Iohannis, din nou profesor. Cum explică elevilor proiectul de țară

Președintele României Klaus Iohannis a fost prezent, vineri, la Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” din Câmpulung Muscel și a discutat cu elevii și profesorii despre „Proiectul de țară” pe care vrea să îl realizeze, în colaborare cu partidele politice.

Iohannis a explicat, într-un stil didactic, însemnătatea unui astfel de „proiect de țară”, făcând apel la date din istoria țării.

„Pentru mine e un moment foarte special ca aceasta vizita astazi aici la Colegiul vostru Carol I, dar si circumstantele acestei vizite aici in Campulung. O sa incerc să ma fac usor de inteles prezentand pe teme, pe care o sa va dati seama imediat cum se leaga. 
Prima tema e cea legata de istorie – Istoria unui loc defineste acel loc. Si aici, la voi, in Campulung, istoria este atat de bogata incat sunt convins ca nu trebuie sa mergeti la lectia de istorie ca sa stiti ca aici se odihneste, intr-o biserica, intemeietorul Tarii Romanesti, Basarab I.
Daca aveti rabdarea sa ma insotiti mai departe, vom merge la Mausoleul de la Mateias, unde ii vom pomeni pe eroii nostri care s-au luptat pentru doua valori foarte dragi romanilor – libertatea si, in cazul vostru, invatatura. 
Ce are libertatea cu invatatura, vom analiza pe larg. Iata ca istoria bogata ne aduce mai devreme sau mai tarziu invatatura in scoala.
Poate ati urmarit voi, dragi elevi, in ultima vreme, o discutie la televizor, unde sunt si eu poment, e vorba de asa-zisul „proiect de tara”. O sa incerc sa va arat sau sa va descriu ce e un proiect de tara in cateva puncte, daca o luam in ordinea istoriei – Basarab I. Care o fi fost proiectul lui de tară? Întemeierea Tarii Românești. Asa au vrut conducatorii vremii de atunci. Mergem mai departe, la Carol I, cu siguranta vi s-a spus ca el nu a fost roman. Care a fost proiectul celor care au adus un domnitor strain? A vrut sa construiasca o tara, un regat independent, al generatiei care l-a dus pe Carol I. Si au urmat, sigur, acele lupte care au dus la independenta României. 
Care o fi fost proiectul de tara care a dus la intrarea Romaniei in Primul Război Mondial, proiect care s-a infaptuit dupa terminarea razboiului?

Marea Unire! Bravo!Acesta a fost proiectul de tara al celor care s-au sacrificat pentru noi.

Totusi, in anii ’90, asa cum au fost, au avut doua proiecte de tara mari, care s-au realizat amandoua. Care sunt acestea două?

Evident! Aderarea României la Uniunea Europeană și intrarea în NATO. Iata doua mari proiecte de tara care au fost duse la bun sfarsit. Iar acum am considerat ca este cazul sa ne adunam si sa vedem cum vrem noi sa arate Romania peste 5, 10, 50 de ani.
Ne punem, cu siguranta, intrebarea – cum putem sa aflam aceste lucruri? Adunand oameni care doresc sa se implice, care stiu cum se poate, ce se poate si atunci vom avea un raspuns. Proiectul nostru de tara va descrie unde vrem sa situam Romania”, a explicat președintele Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *