Skip to content
Politică

Ministrul Finanţelor devoalează următorul pas pentru adoptarea euro

nineoclock.ro

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, devoalează următorul pas care va fi făcut de către România pentru adoptarea euro.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat, marţi seară, la Realitatea TV, că, în aprilie 2017, Guvernul va prezenta Comisiei Europene un plan pentru aderarea la euro. Pe de altă parte, ministrul a admis că „ar fi frumos” să aderăm la zona euro în 2018, dar nu este posibil.

„Mi-ar plăcea ca aderarea la euro să fie un proiect de ţară. Ar fi frumos să aderăm la zona euro în 2018, dar nu e posibil. În aprilie 2017, Guvernul va prezenta CE planul de aderare la euro”, a afirmat ministrul.

Pe de altă parte, Anca Dragu a mai anunțat că Ministerul Finanțelor Publice va prelungi perioada de acordare a scutirii de impozit pe profitul reinvestit, facilitate care expiră la sfârșitul acestui an.

„Vom prelungi facilitățile fiscale pentru profitul reinvestit. Această facilitate expiră la finalul acestui an și o vom prelungi pentru cei care reinvestesc profitul”, a precizat Dragu.

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit a intrat în vigoare la data de 1 iulie 2014 și era prevăzută pentru un an și jumătate. În această perioadă, agenții economici sunt scutiți integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit în echipamente tehnologice, respectiv mașini, utilaje și instalații de lucru.

Ministrul Finanțelor a spus, de asemenea, că se pregătesc „simplificări pentru mediul de afaceri”, în privința fiscalității, precum și un pachet de reducere a evaziunii fiscale.

„Pregătim simplificări pentru mediul de afaceri și pregătim un pachet de reducere a evaziunii fiscale, ceea ce este o veste bună pentru mediul de afaceri, pentru că oferim acele condiții egale de piață pentru toți participanții. Pentru mediul de afaceri e foarte importantă predictibilitatea fiscală. Deci taxe majore nu vor fi modificate. De fapt, taxele, în general nu vor fi modificate (…) Dar pregătim ceva îmbunătățiri, ceva simplificări”, a zis Anca Dragu.

Totodată, aceasta a arătat că Plafonul pentru programul „Prima Casă” va fi suplimentat în luna septembrie, iar în octombrie va fi finalizată o strategie pe termen mediu, de cinci ani, pentru acest program, astfel încât toate părțile implicate să își poată face planuri pe un astfel de termen,

„Programul va fi suplimentat în septembrie pentru 2016 și în octombrie vom avea o strategie pentru acest program pe termen mediu, de cinci ani, astfel încât să evităm eventualele sincope în derularea programului”, a arătat Anca Dragu.

Potrivit acesteia, cererea de finanțări pe „Prima Casă” a crescut foarte mult în perioada discuțiilor cu privire la Legea Dării în plată, iar acum se întâmplă la fel, pentru că „oamenii nu știu dacă programul va mai fi la anul sau nu”.

Ministrul Finanțelor a precizat că și în acest caz este nevoie de predictibilitate, astfel încât atât cetățenii cât și dezvoltatorii imobiliari să își poată face planuri pe termen mediu.

Programul „Prima Casă” a avut, inițial, alocat un plafon de 1,6 miliarde de lei pentru acest an, care a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, după intrarea în vigoare a Legii privind darea în plată. Programul are 170.000 de beneficiari, iar rata de neperformanță este de 0,04%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *