Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire dezvăluie rețeta de îmbogățire a baronilor de Buzău

Jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a vorbit miercuri, în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Dosar de politician”, despre buzoienii care se bat pentru viitoarele poziții de deputați și senatori.

Mai exact, Silviu Mănăstire a făcut dezvăluiri din culisele familiei Victor Mocanu, afacerile sale dubioase și traseul spre îmbogățire.

Vă prezentăm pastila de investigație:

„Buzăul este județul unde baronimea politică de la toate partidele s-a îmbogățit peste măsură. Baronizarea Buzăului a dus la scandaluri penale. Astfel, fostul primar Boșcodeală a ieșit șifonat din politică, cu multe dosare în spinare. Fostul baron de județ Bîgiu a plecat și el cu tinichele penale de coadă după ce a făcut arest preventiv. Mai norocos a fost baronasul Cezar Preda de la fostul PDL. Portocaliul Preda a fugit la București, unde își caută acum un post călduț de deputat.

Județul este, din punct de vedere politic, la mâna unui personaj pe nume Marcel Ciolacu, deputat PSD. El are toate șansele să devina baron de Buzău din cauză că, pe vremuri, Ciolacu fusese băiat de mingi al baronului Ion Vasile, fost senator PSD (Vasile era tovarășul de vânătoare al teroristului Hayssam).

Însă Buzăul mai are rezerve de baroni. Cel mai celebru, și încă nearestat, este senatorul Victor Mocanu. Mocanu a fost condamnat în iulie acest an la trei ani și jumătate de închisoare cu executare într-un dosar de fraudă. Sentința nu este definitivă. Mocanu a fost liderul PSD din județ, dar acum s-a transferat la Partidul Mișcarea Populară.

Bătrânul baron, aflat acum în pragul pușcăriei, mai are o singura dorință: să-l facă pe Adrian Mocanu, fiul său, deputat pentru încă un mandat. În 2012, Mocanu senior și-a impus fiul pe un colegiu PSD la deputăție. Familia Mocanu a plecat cu scandal din PSD, ei se află acum în plin război cu deputatul Ciolacu, cel care le-a luat ciolanul de sub nas. Mocanii erau să ajungă șefi la PNL, au fost în partidul lui Geoană, pe la UNPR, dar în final au nimerit la Mișcarea Populară, nu de alta, dar aici mai erau locuri libere pentru locuri de parlamentari.

În paranteză fie spus, peste tot în țară a început o nebunie pentru a găsi locuri eligibile pe listele parlamentare: se oferă bani grei, se cumpară și se negociază ca la piață fiecare poziție de senator și deputat.

Familia Mocanu de la Buzău sta bine financiar iar banii Mocanilor poate că îi vor ajuta pe aceștia să obțină 5% pentru Mișcarea Populară și astfel juniorul Adrian Mocanu să mai petreacă patru ani în Parlament. Juniorul a frecat menta în Camera Deputaților cu o pricepere care merită fructificată și în viitorul Legislativ. Adrian Mocanu va rămâne cu siguranță în istoria politică recentă ca fiind beneficiarul celei mai luxoase nunți de beizadea. La nunta sa au participat peste 1.000 de invitați, șmecherii au venit cu elicopterele iar costul final a fost estimat la peste un milion de euro.

Familia Mocanu are însă probleme mari. Senatorul Mocanu, aflat la aproape 70 de ani, se pregătește cu viteză să intre la pușcărie. În luna iulie a fost condamnat la închisoare. Mocanu a primit sentința în așa-numitul dosar Maternitatea. Unitatea medicală a fost finanțată din banii Consiliului Județean Buzău și a costat aproximativ 15,5 milioane de euro. Procurorii au descoperit că Mocanu a cheltuit 130 de mii de euro pentru a achiziţiona şapte echipamente medicale de la firma bucureşteană Medical Finance Projects. Pentru echipamente nu s-a făcut licitație, banii au fost dați prin încredințare directă înainte ca echipamentele să fie livrate maternității. Chiar și așa, maternitatea nu a putut funcționa din cauză că nu avea toate dotările necesare. Astfel, aceeași firmă a mai primit încă un contract de circa 700 de mii de euro pe an pentru a închiria restul de echipamente.

Alt dosar în care numele lui Mocanu senior este vehiculat este cel al licitației pentru proiectul numit „Drumul vinului”. Contractul a fost câștigat de un apropiat al baronului Mocanu prin firma Nikost iar ginerele acestuia a primit lucrări prin subcontractare. Banii direcționați către familia baronului ar fi fost de circa 1,6 milioane de euro.

O altă afacere nebuloasă este deszăpezirea județului Buzău în iarna 2009-2010, când mașinile de deszăpezire au fost închiriate de la compania Baum Construct SRL, unde era asociat Daniel Drăgan, ginerele baronului Mocanu.

La fel ca și în alte cazuri, această familie politică Mocanu are suficienți bani și avere încât să supraviețuiască trei generații de acum încolo. Chiar dacă va face pușcărie, Mocanu senior nu va sta mai mult de un an la mititica. Și atunci, oare de ce insistă fostul baron și fiul său să facă politică, mai ales că spectrul pușcăriei este atât de aproape? Cine știe, poate le fac în ciudă procurorilor”.

 

1 comentariu la “Silviu Mănăstire dezvăluie rețeta de îmbogățire a baronilor de Buzău

  1. I ia de prosti pe toți foarte bine. De mult puscăria nu mai e ceva catastrofal si iesit din comun mai ales pentru ei. Si am nimerit rău că au fost liberalii la conducere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *